See on Galette des rois. Meie tänane hommikusöök. :)
See on lehttaignast kook, mille täidiseks on martsipanimass, prantsuse keeles nimetavad nad täidist peene nimega- frangipane.
Traditsiooniliselt söödi seda kolmekuningapäeval, praegu leiab seda nii supermarketitest kui patisseries'st terve jaanuari kuu. Ja esimesed koogid ilmusid poodidesse juba ammu enne jõule.
Miks ma sellest koogist kirjutan?
Kook jagatakse nii mitmeks lõiguks kui palju on lauas inimesi, plus üks lõik (pr k. part du pauvre) esimesele majast mööduvale vaesele. Koogi sisse on peidetud üks pisikene talisman (pr k. une fève)- kunagi ammu oli selleks uba, praegu leiab sealt tavaliselt plastmassist kujukese- Simpsoni tegelase, Hello Kitty kassi vms...
Lauas olevatest noorim (meist kahest olen see muidugi mina :) saadetakse nüüd laua alla, et ta ütleks pimesi, kellele, milline koogitükk tõstetakse.
Kes leiab oma koogitükist talismani, saab endale särava krooni ja õiguse olla sellel päeval kuningas või kuninganna. See omakorda annab näiteks õiguse otsustada, kes teeb sel päeval süüa või peseb nõusid vms ;)
Et meid on ainult kaks, siis me oleme seda kooki söönud täna hommikusöögiks, lõunaks, ooteks... Ja siiani pole veel kumbki meist talismani saanud. Meil on järel veel täpselt kaks lõiku, krooni omanik selgub õhtusöögi ajal. (ja ühtlasi siis ka see, kes täna nõud peseb:)
Prantsusmaal on palju toiduga või söömisega seotud traditsioone. See oli vist esimene, millest ma siin kirjutasin, aga olen täiesti kindel, et neid tuleb edaspidi veel ja veel.
Bisous
No comments:
Post a Comment