Saturday, 26 July 2014

Toimetab köögis: Juulikuine mustikalumi.

Mu kokaraamaturiiulil ilutseb juba aastaid Maru kokaraamat "Maru maitsev maailm- aasta helelillas köögis". Just nimelt ilutseb, sest aastate jooksul olen ma ta kätte võtnud vaid imeilusate toidupiltide imetlemiseks ning hästi kirjutatud kaasteksti lugemiseks. Aplaus siinkohal fotode autorile Siim Vahurile, mulle need meeldivad.


Mis puutub aga ühe kokaraamatu tähtsaimasse komponenti- retseptidesse, siis vähemalt minu köögis ei ole katsetatud neist ühtki. Vahel on koostisosade nimekiri kilomeetrine või siis koosneb see sellistest komponentidest, mida mu köök kunagi näinud pole, või siis on millestki väga erilisest vaja vaid ühte grammi, aga mis siis pärast temast saab....

Ühesõnaga, siiani polnud ma ühtegi retsepti järgi proovinud. Seda kuni eilseni. Meie eelmise nädalavahetuse mustikasaagist läks suur enamus sügavkülma talve ootama, natuke sai mustikakoogile ning smuuti sisse pandud. Mõned peotäied jätsime niisama põske pistmiseks ning ülejäänust sai mustikajäätis ehk nagu Maru raamatus kirjas- mustikalumi.


Ma pole kunagi varem ise jäätist teinud nii et võib-olla oli see esimese katsetuse õnn- aga oi see jäätis on superhea. :) :)
Retsept on imelihtne ning ei vaja ei jäätisemasinat ega palju aega. 

Vaja läheb kahte suurt muna, 1 dl suhkrut, 2,5 dl mustikaid, 2 dl vahukoort, 70 g tuhksuhrut, 1 sidruni koort ja mahla.
Munad ja suhkur tuleb veevannis helekollaseks vahuks vahustada. Vispeldada tuleb niikaua kuni segu on paksenenud ja siis oodata, kuni see on taas ära jahtunud. Mustikad tuleb purustada koos tuhksuhkru ja sidruni riivitud koore ja mahlaga. Siis vahustad vahukoore (mina vahustasin koos lusikatäie vaniljesuhkruga), lisad selle ettevaatlikult munavahule ning kõige lõpuks segad sinna hulka mustikad. Segu valad külmakindlasse vormi ja jätad sügavkülma külmetama.


Maitseb väga mustikaselt ning kooreselt eriti siis, kui on enne pisut end toatemperatuuril soojendanud.
Proovi järgi. :)

bisous ;)

No comments:

Post a Comment