Sunday, 23 November 2014

Boujolais nouveau

Sellel nädalal oli kõikide meelel ja keelel Beaujolais nouveau. 
Keelel siis nii otseses kui ka kaudses tähenduses. 

La planète Beaujolais s'apprête à célébrer jeudi un millésime 2013 «fruité» et... (Photo Digital Vision/Thinkstock)

Beaujolais nouveau on punane vein, mida valmistatakse Beaujolais regioonis. Veini teeb eriliseks tema ülikiire valmistusprotsess, vein on kääritatud ainult mõned nädalad varem, tavaliselt umbes 6-8 nädalat, poelettidele jõuab see alati Novembrikuu kolmandal neljapäeval. 
Kunagi ammu ammu korraldati selleks isegi võidusõite, et veinipudelid ilusti õigeks ajaks (kella 12.neks päeval) Pariisi poelettidele jõuaksid. Edasi laienesid need võidusõidud naaberriikidesse ja no sealt edasi juba Hiinasse, Jaapanisse, Uus-Meremaale jne jne. 
Novembrikuu kolmas neljapäev on niisiis Beaujolais Nouveau Day, ehk siis sellega saab alguse uus veiniaasta. 
Vein ise ei ole tegelikult üldsegi mitte hea. Ma lugesin, et ühe veinikriitiku sõnutsi on Beaujolais nouveau joomine umbes nagu toore koogitaigna söömine. Mõnele meeldib, mõnele mitte, kooki armastavad aga ju kõik. 
Aga see Novembrikuu kolmas neljapäev on siin ikkagi nagu püha, olgu siis vein hea või halb. 

Le Boujolais nouveau est arrivé !

No comments:

Post a Comment