Monday, 2 February 2015

La Chandeleur e Fête des crêpes

Täna on siin ametlik pannkoogiküpsetamise päev. Prantsusepäraselt tuleks Sul täna valmistada üliõhukesi crêpes' e. Selleks Sulle üks mitmekordselt läbiproovitud imelihtne retsept:

250 g jahu
4 muna
pool liitrit piima
teelusikatäis vaniljesuhkrut
näpuotsaga soola
pisut rummi või vana-tallinnat

Mikserda kõik koostisosad omavahel, jäta segu umbes tunnikeseks külmkappi ning otsi välja spetsiaalne crêpes'i  küpsetamise pann. Sellest kogusest saab umbes 20 õhukest crêpe'i.

Tänase pannkoogiküpsetamisega käib siin kaasas ka üks legend. Nimelt selleks, et kogu uue aasta vältel rikkus ikka tee majja leiaks, peaks pannkoogiküpsetaja ühes peos hoidma münti (legendi kohaselt peaks see olema muidugi kuldmünt aga ma pole kindel, kui paljudel meist kuldmünte kodus leidub?) ning teise käega siis pannkooke üle panni viskama (nb: need peavad kindlasti ka tagasi pannile maanduma :) Ja kogu seda tegevust peaks saatma laulujupp...

La veille de la Chandeleur...
L'hiver se passe ou prend rigueur
Si tu sais bien tenir ta poêle
À toi l'argent en quantité
Mais gare à la mauvaise étoile
Si tu mets ta crêpe à côté

Crêpes' e süüakse siin vaieldamatult enim Nutellaga. Aga väga sobilikud kaaslased on ka mesi, kõikvõimalikud (toor)moosid, vahtrasiirup, vahukoor, sulašokolaad...

Crêpes'e võib süüa ka soolaste lisanditega (juust, sink, seened, crème fraîche...), aga sellisel juhul võiks taignast rummi/vana-tallinna vms ära jätta. Ja siin kasutatakse tihti soolaste crêpes'de taigna valmistamisel tavalise jahu asemel tatrajahu.


Head pannkoogitamist !
bisous

No comments:

Post a Comment