Wednesday 25 July 2018

Retsept: Prantsuse klassika- Tarte au citron ehk beseekattega sidrunikook ehk C lemmikkook

Tsau! Tänane postitus on pühendatud kõikidele maiasmokkadele.
Kuidas Eestis sidrunikooki tehakse? Prantsusmaal on tarte au citron ehk beseekattega sidrunikook üks siinse küpsetistemaailma vaieldmatu klassika. Umbes nii nagu pagariäri pole pagariäri ilma croissante'ita, ei saa ükski kondiitriäri ilma sidrunikoogita. Siin pakutakse teda enamasti pisikoogina, nii nagu nad siin pea kõiki teisi kookegi armastavad teha.

Juhtumisi on see üks C lemmikuimaid kooke, mis on hästi natuke kummaline ka, sest igal pool mujal teeb ta sidruni, rabarberi ja absoluutselt kõige muu vähegi hapu peale juba kilomeetri kauguselt koleda näo. Aga seda intensiivse sidrunihapu maitsega kooki näed armastab. Kummaline.

Millegipärast polnud meil kunagi tulnud mõttesse seda ise proovida teha. Seniks kuni me uude kööki uue ahju saime ja ühel päeval puuviljakorvist natuke liiga mitu sidrunit leidsime. Tegelikult on tänu sellele uuele ahjule viimasel ajal korduvalt me salajane sisemine kondiitrikokk oma nägu siin köögis näidanud, me oleme mitu uut nämmat koogiretsepti avastanud aga sellest kõigest jõuan ma teinekord pikemalt pajatada. Sidrunikoogi jaoks lõime google'i lahti ja leidsime siinsest Toidutarest ühe retsepti, mis oli saanud üle kahe tuhande meeldimise. "Miskit nii armastusväärset võiks ju ometigi proovida", "mis on maizena?", "kui keeruline see ikka saab olla", arutlesime omavahel ja hakkasime sidrunitest mahla pressima.

See esimene katsetus sündis umbes kuu-poolteist tagasi ja nagu sa juba arvata võid, ei jäänud see sugugi meie ainsaks sidrunikoogiks. Korduvalt heakskiidetud retsept on selline:

Liivataignast põhja tegemiseks läheb vaja:

250 g jahu
130 g pehmet soolata võid
70 g suhkrut
2 munakollast
5 cl vett
näpuotsatäis soola
(Selle võid ju kiirel ajal ka pagariärist või poest valmiskujul osta. Nii kulub koogi valmistamiseks oluliselt vähem aega.)

Sidrunikreemi jaoks on vaja:

4 keskmise suurusega (bio)sidrunit
150 g suhkrut
3 muna
1 supilusikatäis maisitärklist

Beseekatte tegemiseks:

2 munavalget
100 g tuhksuhkrut
pool teelusikatäit küpsetuspulbrit
 Alusta liivataignast.
Eelsoojenda ahi 180 kraadini.
Eralda munakollased munavalgetest ja vispelda munakollased suhkru ja supilusikatäie veega kergeks vahuks.
Mõõda lõikelauale hunnik jahu, millele lisa pisikesteks kuubikuteks lõigatud pehme või. Haki noaga muredaks. Tee jahu-või segu hunniku keskele lohk, kuhu vala munakollaste vaht. Haki segu kiiresti noaga läbi ja vormi kätega tainas palliks. Rulli taigen õhukeseks ja kata sellega u 25 cm diameetriga koogivormi põhi. (Mina panen koogivormi ja taigna vahele ka küpsetuspaberi, nii on lihtne pärast kooki vormist kätte saada.) Pane taigna peale küpsetuspaber ning selle peale kiht kuivatatud ube või spetsiaalseid "koogiküpsetuspalle". Need ei lase liivataignal kuumaastikuks küpseda. Küpseta koogi põhja 20-25 minutit, eemalda ettevaatlikult pealmine küpsetuspaber koos ubadega ning jäta sidrunikreemi valmistamise ajaks jahtuma.

Sidrunikreemi tegemiseks pese sidrunid ja pigista neist mahl kastrulisse. Hästi peenikese riiviga riivi kahe sidruni koor ja lisa mahlale. (Seepärast oleks parem kui sidrunid oleksid võimalikult keemiavabad). Mõõda juurde suhkur ja maisijahu ning vispliga pidevalt segades lase segul vaiksel tulel keema tõusta. Kui näed, et segu hakkab paksenema, lisa kastrulisse eelnevalt lahtiklopitud munad. Alanda kuumust ja vispelda pidevalt, kuni segu on mõnusa paksu konsistentsi saavutanud. Tõsta kastrul tulelt ning määri sidrunikreem koogipõhjale.

Eelsoojenda ahi, seekord 150 kraadini.
Beseekatte valmistamiseks vahusta munavalged näpuotsatäie soolaga peaaegu tugevaks vahuks. Lisa vähehaaval tuhksuhkur ja kõige viimasena küpsetuspulber. Tõsta besee sidrunikreemile ning pane kook 10 minutiks ahju. Kui näed, et besee hakkab vaikselt värvi muutma, ja see juhtub üsna kiiresti, ongi kook valmis.
Head katsetamist!
Bisous

No comments:

Post a Comment