Ma ei tea, kuidas sinuga lood on aga mina olen veel täiesti sügise lainel. Õigemini, ma ootan siiani seda ilusat kuldset päikeselist sügist, mil saab kleidi ja kampsuniga ringi lehvida ja sügiskingadega kollastes lehtedes sahistada. Ma ei tea. Kalendrisse vaadates tuleb vist tunnistada, et seda ilmselt sel aastal ei juhtugi. Üleval mägedes tuli eelmisel nädalal lumi maha ja meilgi oli täna hommikul esimest korda aias maa valge. Seda härmatist jätkus küll ainult hommikusöögi ajaks aga ikkagi. On vist tõenäolisem, et ma ärkan homme hommikul lumehangedega muinasjutumaal, kui et saan oma sügiskleidi selga panna.
Jõulud pressivad siin juba igast aknast, uksest ja ärist sisse. Kuidas Eestis on? Ma olin ükspäev täielikus hämmingus, kui ühes poes kostus kõlaritest juba väga vali jingle bells... Dekoratsioonidest, kingitustest, kuuskedest ja jõuluvanakostüümidest ma üldse ei räägigi- need hakkasid peaaegu igale poole ilmuma juba vähemalt kaks nädalat tagasi. Siis kui kõrvitsad alles oma iga-aastast tähelendu tegid. Aga jõulumuusika novembri alguses? Kas selle jaoks ei ole ikka veel ebamõistlikult vara? Möödunud nädalavahetusel märkasin kesklinnas ka juba esimesi tänavakaunistusi ja ega need jõuluteemalised vaateaknadki nüüd enam ilmselt väga kaugel pole. Elagu jingle bells...
Niikaua kuni ma piparkoogivorme pole üles otsinud (ja mul ei ole mingit plaani seda enne detsembrikuud teha), troonivad meie toidulaual ikka veel küpsetised õuntest, ploomidest ja kõrvitsatest. Eelmisel korral postitatud struudli retsept osutus nii populaarseks, et ma otsustasin põhimõtteliselt sama asja katsetada ploomidega. Seekord tegin struudlile ka kreemi. Magus martsipanimass passib hästi kokku viimaste ploomide hapude maitsetega.
Jõulud pressivad siin juba igast aknast, uksest ja ärist sisse. Kuidas Eestis on? Ma olin ükspäev täielikus hämmingus, kui ühes poes kostus kõlaritest juba väga vali jingle bells... Dekoratsioonidest, kingitustest, kuuskedest ja jõuluvanakostüümidest ma üldse ei räägigi- need hakkasid peaaegu igale poole ilmuma juba vähemalt kaks nädalat tagasi. Siis kui kõrvitsad alles oma iga-aastast tähelendu tegid. Aga jõulumuusika novembri alguses? Kas selle jaoks ei ole ikka veel ebamõistlikult vara? Möödunud nädalavahetusel märkasin kesklinnas ka juba esimesi tänavakaunistusi ja ega need jõuluteemalised vaateaknadki nüüd enam ilmselt väga kaugel pole. Elagu jingle bells...
Niikaua kuni ma piparkoogivorme pole üles otsinud (ja mul ei ole mingit plaani seda enne detsembrikuud teha), troonivad meie toidulaual ikka veel küpsetised õuntest, ploomidest ja kõrvitsatest. Eelmisel korral postitatud struudli retsept osutus nii populaarseks, et ma otsustasin põhimõtteliselt sama asja katsetada ploomidega. Seekord tegin struudlile ka kreemi. Magus martsipanimass passib hästi kokku viimaste ploomide hapude maitsetega.
Struudli tegemiseks läheb sul vaja:
6-7 ploomi
1 lehttaigen (ristkülikukujulisega on lihtsam toimetada)
Mandlikreemi jaoks:
90 g jahvatatud mandleid
1 suur muna + 1 munakollane
70 g suhkrut
40 g toasooja võid
40 g toasooja toorjuustu
pool teelusikatäit mõrumandliessentsi
Kaunistuseks:
1 munakollane
peotäis mandlilaaste
tuhksuhkrut
Alusta ploomidest. Pese, lõika pooleks ja eemalda kivid. Lõika ploomipoolikud väiksemateks sektoriteks. Sulata pannil killuke soolata võid ja prae ploomid võis pehmeks.
Kuna mandlikreem on üsna magus ja tal on üsna intensiivne maitse, siis mina ploomidele suhkrut ega muid maitseaineid ei lisanud.
Pehmenenud ploomid jäta pannile jahtuma. Täidise valmistamiseks sega kausis jahvatatud mandlid, munad, suhkur, või ja toorjuust. Toatemperatuurile soojenenud koostisosi on lihtsam ühtlaseks massiks segada. Viimasena lisa kreemile pool teelusikatäit mõrumandliessentsi. Sega segu ühtlaseks.
Rulli ristkülikukujuline lehttainas lahti. Taigna keskosale määri kõigepealt mandlikreem, jättes kõikidesse servadesse piisavalt vaba ruumi, et saaksid servad pärast üle täidise tõsta. Mandlikreemi peale pane jahtunud ploomipoolikud ning alustades kitsamatest servadest, kata täidis taignaga.
Tõmba noaga struudli peale sälgud.
Struudli pealt määrimiseks mõeldud munakollast lahti kloppidest lisa sellele hästi natukene vett. Määri struudel ühtlaselt munakollasega üle, raputa peale natuke mandlilaaste ja pane kook 180 kraadini eelsoojendatud ahju 35 minutiks küpsema.
Ahjust võetud struudel raputa üle tuhksuhkruga.
Maitseb hästi nii soojalt otse ahjust võetuna kui järgmisel päeval külmkapi külmana.
Bisous
No comments:
Post a Comment