Wednesday 17 March 2021

Furoshiki- Jaapani kingi pakkimise kunst

Sel ajal kui blogis valitses vaikus, tähistasime me siin tegelikult igasuguseid erinevaid verstaposte. Mõni sai aasta vanemaks, mõni püha oli täitsa rahvusvaheline, mõni aastapäev oli vähem tähtsam ja mõni kohe eriliselt eriline. Ei pidanud ühtki suurt pidu, sest #koroona vaid pigem olid need kõik pisikesed meelespidamised ja märkamised. 

Ühe taolise jaoks katsetasin esimest korda kingituste kangasse pakkimist. See idee jõudis minuni juba jupp aega tagasi, läbi töö, sest me tegime jõulude paiku ühele kliendile neid furoshiki kangaid prooviks, aga mul polnud jõulude ajal aega enda kangaid sorteerida ja ääri õmmelda, nii et tol korral jäi see sinnapaika. Nüüd aga kui kingitusi oli vaja pea üle nädala pakkida, siis otsustasin ikkagi järgi proovida. 

Furoshiki on pärit Jaapanist ja tähistab kangatükki, millesse spets tehnikaga mässitakse kingitus. Tavaliselt on need 70x70 või 90x90 suuruses ja olgugi, et jalgratast sinna just peita ei saa, siis näiteks raamatute, kommikarpide ja igasuguste kandiliste ja ümmarguste karpide jaoks on ideaalne. Jaapanis on sellel tehnikal pikk pikk ajalugu aga praegusel ajal on ta ka igal pool mujal aktuaalseks saanud seetõttu, et on taaskasutatav ja keskkonnasõbralik alternatiiv harilikule kingipakkepaberile, mille eluiga ei ole just eriti märkimisväärselt pikk. Kangaid, eriti ilusaid kangaid, saab aga mitmel erineval otstarbel edaspidigi kasutada. Taaskasutus on see ka juhul, kui sa ei pea ekstra kangapoodi minema vaid sul leidub kodus vanu tekstiile, millest ruudukujulisi tükke lõigata- vanu laualinasid ja köögirätikuid näiteks. Ideaalis võiksid kangatüki ääred ka üleõmmeldud olla, aga ka ilma saab hakkama, sest tegelikult jäävad ääred mõningate sidumistehnikatega ka täielikult peitu. Internetist leiab furoshiki sidumise õpetusi nii piltidena kui videotena. Otsingusse piisab märksõnast #furoshiki ja imeilusaid inspireerivaid kingipakke ilmub erinevatel lehtedel välja ridamisi.   

Minu kingipakid said sellised.
Kas oled furoshikist juba kuulnud või seda ise kasutanud? 



Bisous

No comments:

Post a Comment