Sunday 31 July 2016

Suvepuhkus 2016. Pays de la Loire: Abbaye de Fontevraud


 Fontevraud kloostril on Michelini teejuhises kolm tärni, mis tähendas seda, et me kindlasti kindlasti pidime selle oma to-see-list'i panema. See on üks viiest kolmetärni vaatamisväärsusest meie raamatus ja me oleme nüüd neist kaks ära näinud, kloostri ja Nantes linna. Homme ootab meid kusjuures ees kolmas kolmetärni vaatamisväärsus- Le Puy du Fou lõbustuspark. 

Klooster on oma kõiki kolme tärni väärt. Esiteks on ehitis ise muljetavaldavalt suur ja ilus. Lumivalgest lubjakivist, sammastega ääristatud siseõuega ning uskumatult ägeda köögihoonega. Hästi planeeritud, hästi säilinud ja hästi taastatud. 
 Aga sama oluline kui vaatamisväärsus, on meie jaoks tähtis ka see, kuidas seda külalistele esitletakse. Eriti selliste pikemate puhkuste puhul, kus me iga päev mitut erinevat kohta külastame. Lõpuks jäävad meelde ning saavad enim kiita just need, kus need kaks on omavahel tasakaalus. 

Teejuhises oli märgitud, et kloostri külastamiseks peaks aega varuma u 2.5 tundi. Piletikassas arutasime veel omavahel, et ühe kloostri külastamiseks tundub see üpris pikk aeg. Tegelikkuses oli see ringkäik seal aga nii hästi ja loogiliselt korraldatud, et kaks ja pool tundi oli meil nii põnev, et ei märganud kordagi kella vaadata. Kassast anti meile terve kloostri ala kaart, kus märgitud kaks teekonda, üks siseruumides ning teine väljas. Ühest punktist teise liikudes oli kerge järge pidada ning kõik olulised kohad saime nii üle vaadatud. 
Lisaks olid kõikjale seintele kinnitatud ekraanid, kus sai jälgida umbes kahe minutilisi visuaalselt väga hästi tehtud infolõike kloostri ajaloost. Need olid superhästi koostatud, väga kerged jälgida, informatiivsed ja huvitavad. Paralleelselt kirjeldati neil kahte ajastut- kloostri algupärast nunnaelu ning hilisemat vangla-aega. Klooster asutati aastal 1101, vanglaks kohandati aastatel 1804-1963. Sinna on maetud neli tähtsat inimest, kaasa arvatud üks Inglismaa kuningatest, mistõttu sealne praegune kuninglik perekond käib näiteks korra aastas kloostris hauale lilli asetamas. 






 Kloostri kõige kuulsam ja imetletuim osa on see omapärase musta katuse ja pisikeste tornidega hoone. Mis sa arvad, mis see on? 
Pakkusid köök? Õige vastus :) Hoone on ehitatud üleni kivist, et vältida ja vähendada tulekahju tekke ja leviku võimalust. Iga torn tähistab ahju asukohta, ehk siis kaheksanurkse hoone igas nurgas on üks ahi, kus kunagi ammu ammu küpsetati 300 kloostris elavale nunnale baguette'e. 


 Selle ägeda köögihoone ja söögimaja vahele jääb juurvilja ja ravimtaimede aed. Esimeses oli nii palju ägedaid tomatisorte ja teine lõhnas taevalikult- salvei, piparmünt, kummel....



 Mu kõige lemmikum ruum oli tuba, kus sai valgetest legoklotsidest ise Fontevraud kloostri ehitada. Just täpselt nii suure ja uhke või pisikese ja armsa nagu ise tahad. See oli mu meelest nii vahva lisategevus, ma ehitaks seal siiani, kui C poleks mind käekõrval järgmisesse tuppa vedanud. Talle meeldis see järgmine rohkem- seal kus sai kloostri maketti ise liigutada- tulesid põlema panna, katuseid avada, lennukeid lennutada jne. Põnevat tegevust jagus nii lastele kui lapsemeelsetele ja see on jällegi mu meelest üks suur lisaväärtus sellele kloostri külastusele. 

bisous

No comments:

Post a Comment