Sunday, 9 October 2016

Retsept: Ürdikuubikud

Selline tunne on, et siia on ka nüüd lõpuks sügis jõudnud. See nädalavahetus enam sandaalidega välja minna ei saanud. Külm hakkas, proovisin. Seeõttu otsustasin täna ette võtta terrassi sügiskoristuse. Tundus, et on paras aeg köögiviljaaed selleks aastaks kokku pakkida. Tomatitelt sain viimased punased pisikesed tomatid. Piprad korjasin juba paar päeva tagasi ära. Täna ootas sama saatus ka paprikaid. Vaarikad jäid küll veel alles, sest neid me alles sööme. Loodetavasti ei tule veel öökülmad kimbutama, sest meil on seal veel täitsa korralik kausitäis valmimas. 
Ülesvõtmisest ei pääsenud ka maitsetaimed. 
Eelmisel aastal umbes samal ajal oli mul tomatite küljes veel väga palju rohelisi tomateid, mida ma kohe kuidagi ei raatsinud niisama ära visata. Ikkagi ise kasvatatud ju. Suure hoole ja armastusega pool aastat vaeva nähtud ja siis lihtsalt viskan prügikasti. Ei, see mõte ei meeldinud mulle kohe mitte kuskilt otsast. Nii ma siis sukeldusin internetiavarustesse ja kaevasin välja rohelise tomati moosi retsepti. Moos tuli hea ja nii ei läinud mitte midagi raisku. Sellel aastal oli sama teema maitsetaimedega. Murulauk, basiilik ja petersell nägid välja täpselt sellised nagu südasuvel ja maitsesid/lõhnasid täpselt sama aromaatselt, kui kaks kuud tagasi. Lisaks oli neid kõiki veel paras hunnik järgi ka. Ja ma kohe mitte kuidagi ei suutnud neidki nüüd lihtsalt ära visata. Õnneks tuli seekord C sõber appi, kes jagas hästi lihtsat ideed. 

Loputasin taimed külma vee all puhtaks ning hakkisin peeneks. Selle viimase töö võib väga hästi lasta ära teha ka blenderil või maitsetaimede purustajal. Segasin erinevad ürdid omavahel kokku ja täitsin saadud seguga jääkuubikute vormid. Kallasin kuubikutes maitsetaimed üle tavalise külmpress oliiviõliga. Hops sügavkülma ja juba mõne tunni pärast olid ürdikuubikud valmis. 
Soovituslik on kuubikud kahe-kolme kuu jooksul ära kasutada. Selle aja jooksul säilivad veel maitsetaimede kõik väärt omadused. Kuubiku saad lisada vahetult enne valmimist peaaegu ükskõik millisele toidule- praekartulitele, risottole, pastale, supi või puljongi sisse...
Meie proovisime täna riisiga ja meile väga meeldis. Tavaliselt lisame riisile nagunii natuke võid või õli ja maitsestame soola ning tilliga. Nüüd kasutame natuke aega sellist kaks-ühes varianti.

Tänu sellele ideele sain pea kogu oma ürdipeenra ära kasutada. Ainult natukene jäi hakitud segu järgi, sest jääkuubikuvormid said otsa. Ülejäägist teeb homme ürdivõid. yumm :) 
à bientôt!
bisous

No comments:

Post a Comment