Wednesday, 16 November 2016

Pariisi koogiraamat ja muud magusad jutukesed

Susan Hochbaumi "Pastry Paris. In Paris, Everything Looks Like Dessert" on ilus ja huvitav kohvilauaraamatuke. C kinkis selle mulle kunagi ammu ammu ja tükk aega ei olnud mul tegelikult meeleski, et selline raamat meil riiulil seisab. Ühel päeval kondiitriäri koogileti ees järjekorras seistes ja kümneid erinevaid koogikesi imetledes, tuli ta mulle aga järsku meelde. Koju jõudes otsisin raamatu üles ja jäin tükiks ajaks pilte vaatama. Meil oli väga meeldiv taaskohtumine.
Ma pean ennast üldiselt üsna ratsionaalseks magusasõbraks. Vahel söön rohkem, vahel vähem aga üldiselt ikka jälgin, mida ja millal põske pistan. Kuna siin on pahatihti hommikusöök magus, siis vastukaaluks loobusin näiteks tee sisse suhkru panemisest. Kooke armastan väga küpsetada ja õhtusööke meeldib samuti millegi heaga lõpetada aga suvalisi kummikomme meil kodus ei leidu ja üks kommikarp võib täiesti vabalt mitu nädalat laual lahtiselt seista. Ta kiusatused ja ahvatlused ei kõiguta siin kedagi.
Ma toon alati Eestist kaasa mõne Fazeri šokolaadi (need on maailma parimad mu meelest) ja natuke Kalevi komme aga tavaliselt teen viimase paki lahti nii kuu enne järgmist Eesti reisi. Usu või mitte, aga mul on vist siiani üks Kalevi šokolaad kapis, mille tõin endaga kaasa selle aasta jaanuaris Eestis käies. Peaks selle säilimiskuupäeva vaatama. Suvisest käigust lisandus talle seltsiks kaks Fazeri šokolaadi ja üks Kalevi kommikarp, seltsis segasem. Jõuludeks võiks selle kommikarbi äkki lahti teha? :)

 Ma kirjutasin kuskil, et mind on toidufotograafia viimasel ajal võluma hakanud ja see on just selle teema väga inspireeriv ja üsna omapärane näide.

Raamatus pikka juttu pole, selle asemel on väga tabavad pildid kondiitriäri imelistest maiustustest, mis fotograafi silme läbi on kui minikoopiad Pariisi arhitektuurist ja linna pisidetailidest- uksenuppudest kuni muuseumites eksponeeritud maalideni ja pargipõõsasteni.
Põgusalt kirjeldatakse prantsuse kondiitrimaailma kuulsusi ja klassikuid aga enamasti lastakse lihtsalt piltidel kõneleda. Ja nii mõnigi neist on väga geniaalselt õnnestunud- kohe näha, kust koogimeister on inspiratsiooni ammutanud. Raamatut lehitsedes hakkas mul loomulikult suu vett jooksma ja ma pidin ennast natuke ikka kiruma, et sealt kondiitriärist vaid baguette'iga lahkusin. Tühja kõhuga ei ole see raamat üldse mitte parim kaaslane :)

Raamatu lõpus on nimekiri kondiitriäridest, kus piltidel nähtud koogikesed valmistatud on. See on mu meelest päris tore mõte. Eriti seetõttu, et ma sõidan homme mitmeks päevaks Pariisi ja mul on aega ja võimalust ka päriselt mõnda raamatus mainitud pâtisserie'sse sisse astuda. Ja kui võimalust (loe: rahakotti) ei ole, siis vaateakna taga saan ikka suud vesistada ju. :)
Septembris käis mu sõbranna L mul külas ja kuna ta on Erasmuse programmiga kuni aasta lõpuni Pariisis, siis nüüd on minu kord tema juurde külla minna. Veedame mõned päevad Pariisis jalutades, muuseumites käies ja kui mitte päris siis vähemalt window shopping'ut tehes. Mind ootab mõnus suurlinnapuhkus. Tegelikult on meil veel plaanis ka kahte messi külastada. Ühel olen ma mõned aastad tagasi ka ise osalenud, Marie Claire'i Do-It-Yourself messil, kus näitasin kunagi paari enda loodud kostüümi. Meenutust saad vaadata SIIT. Mess on iga käsitööarmastaja paradiis ja ma kavatsen kõik ajusopid inspiratsiooniga täita.

Teisel messil, mida plaanime külastada, näidatakse kõikvõimalikke Made In France tooteid. Alates teksadest kuni traktoriteni. Tegemist on kõige meediakajastatuma messiga terves riigis. Prantslased on üsna uhked kohaliku toodangu üle, neil on seda siin muidugi väga erinevates valdkondades üsna palju- alates autotööstusest lõpetades vihmavarju tootjatega. Mõnedes valdkondades suuresti vaid omatoodangut tarbitaksegi, esimesena tuleb pähe näiteks toidutööstus.
Aga kuna Peugeot ega Chanel väga tutvustamist kellelegi ei vaja, toob see mess kokku pigem väiksemad ja uuemad tegijad ning väga erinevate valdkondade esindajad.
Nagu Eestiski, püütakse ka siin tõmmata rohkemate inimeste tähelepanu kohalikule toodangule ning ärgitatakse neid seda ka tarbima. Sellel samal põhjusel käib sellel messil kohal ka näiteks Prantsusmaa president. Ja kõik muud kõrged riigiametnikud. Me loodame L-iga presidenti seal loomulikult ka kohata. Pilti teha. Kätt suruda. See oleks päris cool. :) Ma siis kirjutan järgmine kord, kas meie soov täitus või mitte. :)

bisous bisous

No comments:

Post a Comment