Neljapäev on kalapäev! Siin on tegelikult hoopiski reede kalapäev. Ja üldse mitte sellepärast, et 70ndatel ja 80ndatel ei serveeritud Nõukogude Liidu restoranides neljapäeviti liharoogi. Huvitav, paljud prantslased seda fakti teavad? Igatahes, mäletad neid religioonist tuletatud toidutraditsioone, millest siin varemgi on juttu olnud. Arva ära, miks siin on just reede kalapäev? Sellepärast, et Jeesus löödi risti reedel ning kala on Jeesuse embleem. Mind ikka hämmastab, kuidas mu teadmised religioonist toiduvalmistamisega aeg-ajalt huvitavat täiendust saavad.
Esimest korda sain tursakalavormi kord sõbrannaga Pariisis lõunatades. Valisime menüüst mõlemad selle roa, sest see oli vist ainuke, mida me täpselt tõlkida ei osanud. Ajusoppide tagatubadest meenus küll, et morue võiks mingi kala olla aga sealt edasi jäi roog mõistatuseks.
Mulle meeldib alati restoranides valida midagi sellist, mida ma pole kunagi varem söönud või mida tavaliselt kodus ise ei tee. Isegi kui ma päris täpselt ei tea, mis mulle lauda tuuakse. Kuna ma eriti tihti väljas ei söö, siis need vähesed korrad võiksid enamasti ikka mingisugust elamust pakkuda. Ja tundmatud roanimed pakuvad seda peaaegu alati.
Mulle meeldib alati restoranides valida midagi sellist, mida ma pole kunagi varem söönud või mida tavaliselt kodus ise ei tee. Isegi kui ma päris täpselt ei tea, mis mulle lauda tuuakse. Kuna ma eriti tihti väljas ei söö, siis need vähesed korrad võiksid enamasti ikka mingisugust elamust pakkuda. Ja tundmatud roanimed pakuvad seda peaaegu alati.
See lõuna seal restoranis oli igatahes superhea. Kui ma oma suurepärasest lõunasöögist C-le pajatasin (jah, ta tunneb peaaegu alati huvi, mida ma kuskil sõin ja on sama innukas ka oma söögielamustest mulle rääkima), teatas ta, et seda on tegelikult imelihtne ise kodus järgi teha.
Nüüdseks oleme me seda juba mitu mitu korda ise valmistanud ja ausalt öeldes maitseb kodune variant täpselt samamoodi nagu tol päeval seal Pariisi restoranis.
Nüüdseks oleme me seda juba mitu mitu korda ise valmistanud ja ausalt öeldes maitseb kodune variant täpselt samamoodi nagu tol päeval seal Pariisi restoranis.
Allolevast retseptist saab neljale inimesele õhtusöögi.
Vaja läheb:
500 g soolatud tursakala fileed
500 g (pudru) kartuleid
1 liiter piima
suur peotäis peterselli
oliiviõli
1-2 purustatud küüslaugu küünt
pipart
Soolatud tursakala peaks vähemalt 24 tundi enne külmas vees ligunema. Ja vett võiks selle aja jooksul vähemalt neli korda vahetada. Meil siin on müügil ka kergemalt soolatud variant, millele piisab neljast vees ligunemise tunnist.
Keeda kartulid pehmeks ning purusta kahvliga pudruks.
Samal ajal pane kalafilee potti piima sisse ning keeda hästi tasasel tulel umbes 20 minutit.
Võta kalafilee piimast välja, puhasta luudest ning lõika väiksemateks tükkideks.
Sega kalatükid kartulipudru hulka, lisa hakitud petersell, oliiviõli, purustatud küüslauk ning maitsesta saadud segu pipraga.
Tõsta segu ahjuvormi ning küpseta kalavormi ahjus 180 kraadi juures umbes 15-20 minutit.
Vahetult enne küpsetamise lõppu, kasuta minutiks-paariks ahju grilli versiooni. Sellega saab kalavorm endale mõnusalt krõbeda kooriku.
Serveeri tursakalavormi kõrvale vinegretiga maitsestatud rohelisi salatilehti.
Head isu!
Head isu!
No comments:
Post a Comment