Friday, 6 January 2017

Retsept: Galette des Rois ehk Kolmekuningapäeva martsipanikook

Kolmekuningapäeval on vist küll pea kõigi prantslaste laual galette des rois. Lisaks mandlimassile peidab lehttaigna kook endas pisikest üllatust, mille leidja võib end vähemalt täna kuningaks või kuningannaks kroonida. Tead, ma pole nelja aasta jooksul veel kordagi üllatust enda koogilõigust leidnud. Ma arvan, et C teeb sohki. 
Eelnevatel aastatel oleme alati koogi ostnud kas pagariärist või poest, mitu aastat oleme söönud isegi ühte ülihead sügavkülmutatud varianti. Üks selline seisis meil eelmine aasta kuni augustini sügavkülmas- tead, kui hea oli nö hooajaväliselt üks galette des rois keset kolmekümnekraadist kuumust ära süüa. Lihtsalt yummmy. Selle koogiga on nii nagu foie gras'ga- muul ajal aastast seda poelettidelt ei leia. Sellel aastal otsustasin koogi aga hoopiski ise valmis küpsetada.

Kolmekuningapäeva martsipanikoogi jaoks läheb vaja:

2 õhukest lehttaigna ringi (mina kasutasin täna poest ostetud lehttaigna plaate, diameetriga u 25 cm) 
100 g mandlijahu
75 g suhkrut
1 muna
50 g võid (toatemperatuuril)
mõned tilgad mandli ekstrakti
1 munakollane
1 fève (kuumakindel pisikujuke)
Eelsoojenda ahi 210 kraadini. 
Aseta üks lehttaigna plaat koogivormi põhja ning torka sellesse kahvliga mõned augud. 
Võta kauss ja sega kokku mandlijahu, suhkur, 1 muna, pehme või ja mandli ekstrakt. 
Vala segu taignale ning ära unusta peita segusse fève. Kasulik on peita fève võimalikult koogi serva poole, sest siis on risk see lahtilõikamisel üles leida, tunduvalt väiksem, kui keskele asetatud fève'i puhul. 
Kata martsipanisegu teise lehttaigna plaadiga ning vajuta ääred korralikult kinni. 
Joonista kahvliga taignale risti-põiki triibud ning pintselda taigen munakollasega üle. 
Et kook ei paisuks ahjus ebaühtlaselt, torka ka pealmise lehttaigna plaadi sisse mõned pisiked augud. 
Küpseta kooki ahjus umbes 30 minutit. Sõltuvalt ahjust võib vahel kuluda vaid 25 minutit ning vahel isegi kuni 40 minutit. Õhuke lehttaigen ei taha väga kaua ahjus küpseda, kui kook on pealt ilus kuldkollane, siis on paras aeg ta ilmselt välja võtta.  
Kui jõuab kätte koogisöömise aeg, siis saada seltskonna kõige noorem liige laua alla. Tema määrab sealt pimesi kelle taldrikule lahtilõigatud koogiviil rändab. Õnnelik koogisööja, kes oma lõigust leiab fève'i, saab omale kuldse krooni ja kuninga/kuninganna tiitli. Ettevaatust koogi söömisel, et keegi hambaid ei murra!
Head Kolmekuningapäeva!
Bisous

No comments:

Post a Comment