Wednesday, 19 July 2017

Retsept: Aprikoosi-rosmariinimoos

Et mul järgmisel aastal retsept kohe käepärast oleks kui esimesed hästi küpsed aprikoosid turulettidele ilmuvad, siis panen siia kirja sellel aastal katsetatud aprikoosi-rosmariinimoosi kogused. Kahe kilo aprikooside kohta võtsin seekord 1,6 kg tavalist suhkrut, 1 paki pektiini ja kui moos keema hakkas siis lisasin 2 rosmariinioksa. Need õngitsesin küll enne purkidesse tõstmist välja. Mu meelest väga tugevat maitset nad endast maha ei jätnud, aga midagi siiski, sest mul on parasjagu lahti ka eelmisel aastal tehtud tavaline aprikoosimoos ja neil ei ole teps mitte sama maitse. Ega värv millegipärast. 
Järgmisel aastal tuleb aprikoosidele seltsiliseks vaniljekaun. Oleks juba sel aastal tahtnud seda kooslust katsetada aga see mõte tuli mul täpselt siis kui aprikoosid olid juba suhkruga potis ja ma pliidinupu tööle keerasin. Kuna kapis vaniljekaunu polnud ja keegi vabatahtlikult poodi minna ei viitsinud, siis jäi seekord proovimata. 

Kõik ümberkaudsed vanemad ja targemad ütlevad, et meie siinne kliima on aprikooside kasvatamiseks natuke liiga jahe (Hahahaaaaa. See kõlab praegu ikka täitsa uskumatult, arvestades seda, kuidas meil eile ja täna 34 kraadises kuumuses natuke liiga soe oli). Võib-olla jahe ei olegi päris õige, pigem vist et neid temperatuure ei ole meil siin väidetavalt piisavalt kaua, nii nagu lõuna-prantsusmaal näiteks. Kummaline, sest mulle küll näiteks täitsa piisas sellest kahest päevast... 
Igatahes, kahest kilost aprikoosidest jäi järgi suur hunnik aprikoosikive ja ma mõtlesin, et pean nüüd võimalust kasutama. Noppisin sealt kolm välja ja pistsin salaja lillepeenra mulla sisse. Äkki läheb õnneks. Proovima ju peab! 😊
Bisous

No comments:

Post a Comment