Hei!
Me oleme sellel alles hiljuti alguse saanud sügisel viigimarjadest vaimustusse sattunud. Viinamarjade kõrval, mis on siin nüüd igal pool kõik letid endale vallutanud, otsime meie hoopiski neid tumelillasid, peopesa suurusi ja sibulakujulisi hõrgutisi. Viimaste nädalate jooksul oleme neist teinud nii magusaid kui soolaseid õhtusööke ja tegelikult ootab mul siin järjekorras juba kolm retseptipostitust, kus just viigimari üht peategelast mängib.
Ühel hiljutisel turulkäigul jäid mulle ühe müüja letil silma ilusad sirged viigiread. Nad seisavad tavaliselt igaüks eraldi sellises valges muffinivormi moodi paberis, sest neid ei saa tavapäraste puuviljakuhjadena ladustada. Marjad on selleks liiga õrnad, mistõttu tehakse neist sellised hästi viksid ja viisakad read, mis juba kaugelt kõik pilgud endale tõmbavad. Lisaks on nad sügisesse imetabavalt hästi sobivat tumelillat värvi, mis koos valge pakkepaberiga eriti äkilise kontrasti moodustavad.
Otsustasime tol korral mõned prooviks kaasa osta, sest ega ma täpselt ei teadnud, kas ma olen viigimarju värskest peast üldse kunagi söönud ja mida muud nendega võiks peale hakata. Siiani seostus mul viikidega peamiselt viigimoos ja foie gras- kombinatsioon, mis siin märgib jõule samamoodi nagu ülejäänud maailmas jõuluvana seda teeb. Viigimoosi ma teha ei tahtnud, sest seda me sööme tõesti ainult sel ühel päeval aastas ja selleks puhuks ostame tavaliselt imetillukese purgikese. Ilma foie gras'ta on ta peaaegu söömiskõlbmatult magus mu meelest.
Esimesel korral panin toored viigimarjad puuviljasalatisse ja armastus esimesest suutäiest oligi sündinud. Seejärel veetsin natuke aega prantsuse suures online retseptiraamatus ja leidsin hulgaliselt süljenäärmeid-väga-hästi-tööle-panevaid retsepte, nii soolaseid kui magusaid, kusjuures. Katsetasime paari neist ja nüüd olemegi vaimustuses.
Täna on siin esimesena üks hästi lihtne sügisene salat, mille tegemiseks läheb vaja:
Rohelisi salatilehti (rukola, mâche....)
Prosciutto sinki
Viinamarju
Viigimarju
Sinihallitusjuustu (bleu d'Auvergne, Bleu Bresse...)
Soola, pipart, prantsuse maitseainete segu
Kastmeks pähkliõli, oliiviõli, (soovi korral ka natuke siidriäädikat)
Pese salatilehed, viinamarjad ja viigimarjad. Lõika viigid suupärasteks sektoriteks või viiludeks. Lisa salatirohelisele viigid, viinamarjad, juustutükid ja singiviilud. Maitsesta pipra, soola ja maitseaine seguga. Kastmeks sega kokku oliiviõli ja pähkliõli.
No comments:
Post a Comment