Saturday 17 March 2018

Retsept: Bouchée à la reine. Laupäevane lõunasöögi idee.

Bouchée a la reine on prantsuse köögiklassika, mis pärineb Versaille lossi õukonna kokkade paksust retseptiraamatust. 
See lugu pärineb kaugest ajaloost, ajast, mil troonil oli parasjagu üks järjekordne Louis. Lehttaigna valmistamine oli alles äsja käppa saadud ning Madame de Pompadour nõudis sellest kõikvõimalike kondiitritoodete tegemist. Troonil olnud Louis naine käskis oma köögitoimkonnal leiutada aga lehttaignast soolane versioon. Madame de Pompidour üritas nimelt oma magusate koogikestega kuningat võrgutada, mispeale viimase naine otsustas rivaali soolase lehttaigna korvikesega üle trumbata. Ma ei tea, kas kuningale see soolane nii väga muljet avaldas, sest Pompidour'ist sai pikaks ajaks kuninga armuke ja nõuandja ning üleüldine õukonna lemmik. Kohe näha, et prantslastel on mingi eriline weak spot kondiitritoodetele.  
Vot selline lugu. Mulle nii meeldib, kuidas prantslastel kõik alati toidu ümber keerleb. Armastus käib ikka kõhu kaudu, eks. 
Minu armastus bouchée a ala reine'i vastu tärkas alles väga hiljuti. Esimest korda kohtusid me pilgud turul, meie lihamüüja letis. Lisaks kõikvõimalikele toorliha toodetele, teevad nad ka mõningaid valmistooteid nagu näiteks erinevad pasteedid, kohalikud lihatäidisega pirukad pâté lorraine'd, neilt saab osta aastaringselt sülti, mis maitseb täpselt nagu kodumaine. Ja siis ühel ilusal päeval jäid mulle seal letis silma needsamad pisikesed korvikesed. C jaoks ei olnud neis muidugi midagi uut, lapsepõlvest meenusid talle kohe vanaema tehtud korvikesed, mille peale nad õe ja vennaga alati nina kirtsutasid. Millegipärast ei olevat see olnud üldsegi mitte selle pere laste lemmiksöök. 

Aga õnneks on C nüüd natuke pikem ja targem. Kuna see esimene valmistehtud variant sai ninakirtsutuse asemel hoopiski kiidulaulu ja aplausi osaliseks, otsustasime proovida neid ka ise teha. See katsetus läks hästi kiirelt ja lihtsalt (superperenaised ilmselt teeksid ka lehttaigna ja korvikesed ise mängleva kergusega valmis aga me nendesse kõrgustesse ei pürgi) ning korvikesed said veel maitsvamad, kui turult toodud. 
Bouchée a la reine' i tegemiseks läheb sul vaja:
Kanafileed
Kaks viilu suitsutatud peekonit
Peotäis seeni
1 väike sibul
Lehttaigna korvikesi (6 tk)

Bešamellkastme jaoks:
25 g võid
30 cl piima
25 g jahu
Maitsestamiseks muskaatpähklit, soola ja pipart

Nendest kogustest jätkus meil täidist kuuele korvikesele ja jäi veel natuke mu järgmise päeva lõunaks ülegi.

Haki kanafilee, peekon, seened ja sibul pisikesteks tükkideks. Prae kõik eelmainitu pannil läbi, alustades sibulast ja seentest. Mina praadisin kõik eraldi aga võid täitsa vabalt ka järgemööda ühe suurema panni peale panna.
Bešamellkastme jaoks sulata kastrulis või. Alanda kuumus miinimumini ja lisa pidevalt vispliga segades jahu. Sega hoolega, kuni jahu on paksenenud ja vispli külge enam ei jää. 
Lisa segule ettevaatlikult piim ja jätka vispeldamist kuniks segu on paksenenud. Maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. 
Valmista ette lehttaigna korvikesed lõigates neilt "mütsid" peast ja asetades nad ahjuplaadi või -vormi peale ritta. Sega kana, peekon, seened ja sibul bešamellkastme sisse ning tõsta saadud segu väikese teelusika abil korvikestesse. Pane korvikestele "müts" pähe ja küpseta 180 kraadi juures u 15 minutit. 
Pearoona serveerides sobib nende kaaslaseks kõige paremini riis. 
Head isu!
Magustoiduks tegi C taaskord muffinivormis brownies'id (retsepti leiad SIIT), mille kallasime üle crème anglaise'ga ja mõnede sügavkülmutatud mustsõstardega. Yumm.
Bisous

No comments:

Post a Comment