Tuesday 31 July 2018

Sissejuhatus suvepuhkusesse

Hei hei. Tervitused Norrast!
Meie autoreisipuhkuse esimene ja suur enamik ka teisest päevast kulges kirjus maanteeääre virr-varris, meelelahutuseks ja ajaviiteks kilomeetripostide lugemine. Vahepeal läks sassi ja vahepeal tundus, et see teekond ei lõ - pe - gi kunagi ära ja vahepeal oleks tahtnud hea meelega üldse jala edasi minna aga tegelikult jõudsime me hästi ilusti kohale. 

Täpsemalt oleme me nüüd meie eurotripi esimeses sihtriigis- Norras.

Esimene päev kulgesgi täielikult autos. Hommikul kella poole üheksa ajal hakkasime kodust sõitma ja õhtul kella poole kaheksa ajal olime vist sadamas. Huh, see oli pikk sõit. Läbisime selle n- aaaa- tuke liiga pika päevaga rohkem kui 900 kilomeetrit ja jõudsime ahastamapanevate Saksamaa kiirteede teetööde kiuste õhtuks laeva peale, mis meid järgmise päeva hommikuks üle mere Rootsimaale tõi. 

Teistele reisisellidele teadmiseks, siis Saksamaal sõites tasub sihtpunkti õigeks ajaks jõudmiseks vähemalt kahe tunnine ajavaru võtta, sest sealsed kiirteed on remonditöid täis pikitud nagu vanaema nõelapadi. Kõige levinuim liiklusmärk on "teetööd" ja saksakeelse "ausfahrt" ehk exit'i kõrval saab õige pea selgeks ka "stau" - ummik. Sealsed teetööd tähendavad täiesti võimatult ebaloogilist liiklusvoogu, kus nii umbes iga kümne kilomeetri tagant tuleb piiranguteta kiirus kõigepealt 60ne, siis 80ne, siis 110 peale alandada, et keskmiselt nii umbes kolme kilomeetri pärast jälle kiirendama saaks hakata. Tõeliselt tüütu ja aeganõudev on sealne sõitmine. 

Aga hommikuks olid need Saksamaa kiirteed peast pühitud. Ja tagumik jälle vormis. 
Laevas oli üllatavalt pehme madrats ja veel üllatavamalt vaikne kajut, nii et hommikul ärkasime küll õige pisut liiga vara retseptsioonitädi valju rootsikeelse äratuse peale ent uue päeva plaanid pühkisid kiirelt väsimuse silmist. 
Rootsi tervitas meid hommikul ilusa päikesetõusu ja Malmö-Kopenhaageni sillavaatega. Sealtpeale edasi kulgesime mööda Rootsi ja Norra kiirteid, mis meid eelnevatest tunduvalt sõbralikumalt kohtlesid. Maanteeääred tunduvad siin hoopiski koduselt tuttavad- lehtmetsad, vaheldumisi pisikeste viljapõldudega, kasesalud, üksikud taluhoovid, natuke kivisem kui kodumaal aga siinses looduses on midagi täitsa tuttavat ja kodust... Ja iga natukese aja tagant on silt- IKEA. Mis sa hing, veel tahad. 

Keskpäeval ületasime Rootsi-Norra piiri ja ma sain oma travel list' i uue riigi taha linnukese teha. Ma pole kunagi varem Norras käinud. 
Ja siin ma nüüd siis olen. Oslos, meie superägeda hotelli väga stiilsel ja mugaval diivanil. Kirjutan sedasama ja järgmist ja ülejärgmist blogipostitust, hoolimata sellest, et kellaaeg on juba ammu liiga hiline ja ma peaksin tegelikult C kõrvale voodisse pugema. 
Kui ma jõuan veel pool tunnikest üleval olla, siis peaks homme olema siin kui mitte midagi muud, siis vähemalt üks pildipostitus meie Oslo hotellist. Näeme, kui kaugele ma jõuan. 
Kohtumiseni!
Bisous

No comments:

Post a Comment