Saturday 29 September 2018

101 kodusisustusprojekti

Hei! Eilse jutu jätkuks kirjutan täna siis natuke pikemalt sellest, mis meil parasjagu käsil on, keskendudes seekord peamiselt sisetöödele. 

Ma arvan, et ühel ilusal päeval juba enne suvepuhkusele sõitu, tuli meil idee majapidamisruumis oleva topeltkraanikausi taha kahhelplaatidest väike kaitsev seinajupp lasta paigaldada. Plaanisime selleks kasutada majaehituselt järgi jäänud hunnikut seinaplaate.
Ma ei tea, kuidas Eestis toimetatakse aga siin on ehitajatel seadusest tulenev kohustus jätta kliendile mingi kindel arv kasutatud partii seina- ja põrandaplaate. Juhuks kui midagi peaks kunagi katki minema ja vaja on asendusplaati. Samuti on seadusest tulenev kohustus jätta alles näiteks 15 katusekivi. Neid viimaseid meil kusjuures pole. Maja ehitades me seda seadust ei teadnud ja kuna keegi meid ei teavitanud ka, siis me ei osanud neid kive ei endale nõuda ega taga otsida. Võib juhtuda, et katusepanijad olid väga seadusekuulekad ja kivid jäeti ilusti kuhugi nurka aga pärast katusepanekut käis siit läbi mitukümmend töömeest, kellest igaüks võis suvalisel hetkel need kivid oma autosse laduda. Vaja aiamajakest parandada või koerakuuti ehitada- meile räägiti nüüd jutte, et see pidavat üsna tavapärane tegevus olema.  

Vannitoa seinaplaate ja elutoa põrandaplaate jäeti aga mitu pakki ja nii me tulimegi mõttele, et kasutame need hoopis majapidamisruumis ära. Mis nad niisama ikka ruumi võtavad ja tolmu koguvad. Liiatigi oli ühes viimasena valminud majadest sel hetkel parasjagu tööl üks plaatija, kes lubas täitsa hea meelega vabal hetkel tulla ja selle tööjupi tagasihoidliku tasu eest ära teha.

Käisime puhkusel ära ja võtsime töömehega uuesti ühendust, et uurida, millal tal nüüd oleks aega tulla. Siinsetel meistrimeestel on  k õ i k i d e l  uskumatult palju tööd. Olgu ta maaler või plaatija või tisler, kõik kellega me praegu räägime, ütlevad, et neil on vähemalt aasta lõpuni juba graafikud täis ja tellimusi rohkem, kui jõuab ära teha. 

Et plaatija tulek muudkui venis ja venis, istusime me oma idee otsas ja muudkui keerutasime seda.  Ühel hetkel otsustasime, et hoiame need olemasolevad plaadid ikka igaks juhuks alles.
Mis tähendas seda, et tuli võtta suund plaadipoodi uusi plaate valima. Ja kui me juba selle pisikese jupi pärast nii palju vaeva näeme, äkki paneme siis plaadid ka tualetis oleva kraanikausi taha. Ja vannituppa samuti. Hetkel on meil viimases ainult värvitud sein, mis kraanikausi vahetus läheduses pole pikaajaliselt kuigi praktiline lahendus.
 Hakkasime inetrnetis pilte vaatama ja inspiratsiooni koguma (hello pinterest)  ja siis ühel õhtul, kui me olime kõigepealt õhtusöögilauas vannitoa ja tualeti plaatidest rääkinud, jõudsime enne magamaminekut niikaugele, et kui juba igal pool vahetame, võtame siis juba köögi tagaseina ka plaani. Näed, kuidas lumepall veereb, jah. Nüüd me otsimegi korraga seinaplaate kööki, tualetti, vannituppa ja majapidamisruumi. Ja nagu seda veel vähe oleks, siis ammu on juba selge, et neist igaüks peab saama erineva plaadi. 

 Augusti lõpus pandud kamina seljataha jääb meil 57 cm laiune seinajupp, mille me tahaksime nüüd samuti kas seinaplaatide või kividega katta. Osaliselt seina kaitseks, osaliselt lihtsalt silmailuks ja sisustuselemendiks. Kuna meie kaminamudeli sai paigaldada vaid 20 cm kaugusele seinast, tekib aja jooksul võimalus, et kamina tagune lumivalge sein oma lumivalgetvärvi väga kaua ei säilita. Niisiis lisasime me sinna nelja ruumi seinaplaadi nimistusse ühe veel- vaja leida kamina tagusele seinale minevad plaadid või kivid. 

Ja kaminaga on tegelikult seotud veel üks projekt. Nimelt on selle külmaõhu toru meil nii hästi nurga taha peidetud, et seda mujalt kui diivanil istudes ei märkagi. Aga kuna see toru sai mingi standartne kole hall- põhimõtteliselt nagu kanalisatsioonitoru, tuli meil idee see üle värvida. Tuli välja, et see on täiesti võimalik, ilma suure raketiteaduseta kusjuures ning vaja on vaid leida õige värvitoon. Venitasime selle leidmisega niikaua, kuni tegime hoopis plaani kogu elutoa, söögitoa ja köögi seinad ära värvida. Hullukesed, ma tean. Aga meile meeldib. Meie koostöö laabub. Meil on äge ja põnev. Kõik on võimalik.

Tegelikult see seinte värvimise plaan tekkis seetõttu, et me tellisime paar nädalat tagasi ära kõik oma garderoobisüsteemid. Nii magamistoa- kui töötoa kappide sisud ja uksed ning esiku kapi uksed. Kõikide kappide uksed tulevad sellisest puitmaterjalist, mida saab värvida. Kuna meil on magamistoas ja eriti töötoas üsna pretensioonikad seinavärvid, siis tundus selline ise värvimise variant meile kõige lihtsam. Kui uksed on paigaldatud, võtame 1000se värvitoonide lehviku kätte ja valime sobiva tooni välja. Ja kümne aasta pärast, kui otsustame seinavärvi vahetada, saame sama lihtsalt ka garderoobikappide välimust muuta. Värvimist ootab kuuest viis suurt maast laeni ust, sest esikukapp saab ühe maast laeni peegli.

Värvisalongist saime koju laenuks 1000 tooniga värvikataloogi ja kui me seda siin keerutama hakkasime, tulimegi ideele elutoa ja köögi seinavärvid ka samal ajal välja valida. Kodus kataloogist toone valida on ikka oluliselt mugavam kui seda poes teha. Kuna mööblitisleril on samuti hiiglama pikk ootejärjekord (ei ole üldse kindel, et ma jõuan nii kaua kannatada), siis me jõuame ilmselt enne uste värvimist, ära värvida nii elutoa, köögi kui ka tualeti seinad. Viimasesse sai kaks teineteist täiendavat tooni ühe õhtuga leitud. Näed, see on lihtne.  

Garderoobisüsteemid tegime täpselt sellised, nagu  ̶k̶õ̶h̶u̶t̶u̶n̶n̶e̶  kaine mõistus ütles, et võiks vajadus olla. Mina joonistasin- vanakoolistiilis pliiatsiga paberile- ja C mõõtis. Mööblitisleri juures veetsime ühe laupäevase hommikupooliku teostust ja detaile arutades ja nüüd pole muud teha, kui telefonikõnet oodata. Helise juba!

Esiukse kohale oli jäetud üks puidust tala, mille värvisime vist eelmisel nädalavahetusel üle ja kuna värvi jäi veel pool potti järgi, värvisin sellega ühel nädalal diivaniesise kohvilaua ka üle. Iga päev pärast tööd veetsin tunnikese lihvides ja laupäeval-pühapäeval katsin laua kahe värvikihiga. Nüüd on tunne, et peaks üle ka lakkima ja siis on nagu täitsa uus.

Köögi seinale said mööblitislerilt tellitud ka kaks kastiriiulit aga need tulevad samal ajal kui garderoobidki. C tahab vannituppa uut duššiotsikut (inglise keeles on selle nimi rainshower, mul pole õrna aimugi, mis võiks selle eestikeelne vaste olla), nii et nüüd me otsime sellist, mis meie praeguse süsteemiga klapiks. Mul on kange tahtmine paari diivanipatja uuendada, köögi seinale kaks pildiraami panna, külalistetoa kardinad valmis õmmelda, sealse diivanikatte ümber vahetada ja töötuppa tahaks vaipa heegeldada...

Kui keegi tahab appi tulla, siis uks on lahti.
 Kohtumiseni!
Bisous

ps: Alustasin selle postituse kirjutamist täna pärast lõunasööki, sel ajal kui C uinakut tegi. Vahepeal jäi aga jutt pooleli, sest me käisime õhtu poole selles samas plaadisalongis, kust majaehituse ajal valisime põrandaplaate ja vannitoa seinaplaate. Õigupoolest oli see pärastlõunane käik täna juba teine sinna, sest varahommikul juba tegime seal ühe tiiru. Siis jäi meile seal kohe silma paar väga ilusat kujundust ning pärast lõunat (ja uinakut) oli selge, et need me võtamegi. Tellisime ära neli erinevat seinaplaati, nii et praegu on olemas köögi-, majapidamisruumi-, vannitoa- ja kamina taguse seina plaadid. Üks tuleb Hispaaniast ja ülejäänud kolm Itaaliast ning nende ooteaeg on miinimum kolm nädalat. Kui keegi tahab kannatlikkust harjutada, siis soovitan soojalt- ehitage maja või sisustage kodu. 

No comments:

Post a Comment