Sunday 23 December 2018

Pühapäevased mõtteterad ehk random thoughts 10. Jõulueri.

Ongi käes. Neljandat adventi on jäänud veel vaid loetud minutid, meie glögipudel on peaaegu tühi ja mandariinikuhjast on üks üksik vaid järgi jäänud. Me hakkame kohe mingisugust filmi vaatama aga enne tahtsin siia paar mõtet jätta.
Me oleme sel aastal kuidagi eriti paid vist olnud, sest jõuluvana poetas me kuuse alla juba reede õhtul ühe pisikese kingikuhja. On suuremaid ja väiksemaid pakke, mõned krabisevad ja mõned loksuvad, üks on nii kerge, et on vist täitsa tühi ja kolm tükki on täpselt ühesuguses mõõdus. ??? Ega me ei tea, mis seal sees on, aga me käime neid aeg-ajalt keerutamas ja proovime siis ära arvata, mis seal küll võiks peidus olla. Kolm päeva on huvitav olla. 

Täna oleme me lisaks kingituste äraarvamismängule mänginud ka seltskonnamängu nimega "mida me jõuluõhtul sööme?" Selles mängus on kolm kategooriat- on eelroog, pearoog ja magustoit ning kõikide kategooriate võitjate väljaselgitamiseks kulus meil suur osa tänasest päevast. Ausalt üles tunnistades, me tegelikult muud täna väga ei teinudki. Isegi nina ei pistnud kordagi uksest välja, sest õues oli lihtsalt nii hullult halb ilm. Välisuks on vist siiani lukus. 

Igatahes, mängu esimese kategooriaga läks hästi lihtsalt ja kiirelt. Võitjateks osutusid täiesti ühisel häälel klassikalised foie gras ampsud viigimarjamoositäpiga ning lõhe ceviche laimiga. Nad on meil siin igal jõululaual alati olnud, ilma tunduks kuidagi... eba-jõululik. Umbes nagu verivorsti sööks ilma hapukapsata. Imelik. 
Pearoaks valisime merikeele. Kõigepealt kaalusime kõikvõimalikke linnulisi- ilma munadeta kukke ja vutti ja tetre ja ma ei tea, keda kõike veel (igasugused linnulised on siin põhiliseks jõuluroaks) ja siis leidsime hoopis ühe merikeelega retsepti. Ega kumbki meist pole seda elukat kunagi varem ise küpsetanud aga retsept tundus täiesti teostatav ja C jutu järgi pidi tegemist olema maitsva ampsuga. Ma pole kindel, kas ma olen merikeelt kunagi söönud. Igatahes, eks me homme proovime. Juhul, kui me ta poest üles leiame. Me jätsime oma poodlemise puhtast laiskusest homsele hommikule, kes teab, mida seal on ja mida mitte, aga juhul kui merikeelt ka ei ole, siis läheb tagavaravariandina lauale ahven. 
Emmale kummale teeme lisandiks salveiga küpsetatud värsked kartulid ja mingisuguse kalakastme. 

Ja siis jäi veel välja selgitada magustoidukategooria võitja. See ülesanne oli veel keerulisem kui eelmine ja võttis hulga aega. Kas osta kondiitriärist valmis kook või teha ise? Kui osta, siis kas nö päris kook või kergem jäätisevariant? Kas osta terve suur kook või vaid kaks minikooki? Ah, teeme parem ise. 
Peale kümneid erinevaid "omg, see on ülihea" koogiretsepti napsas esikoha endale pralinee bûche. Bûche on see rullbiskviidi moodi prantsuse jõuluklassika. Eelmistel aastatel on meil olnud nii poest ostetud päris kook kui ka jäätisevariant, sel korral jällegi katsetame seda isetegemist. 
Me oleme mõlemad umbes kümnepäevasel puhkusel ja nüüd kui homsed toidud on välja mõeldud, otsime me puhkuseajaks ka muid tegevusi, peale kokkamise. Kinno võiks minna ja jäähalli uisutama.  Me pole ikka veel jõuluturule jõudnud. Kui ühel päeval vihm hetkeks lakkaks, oleks tore mõnele turule jalutama minna. Suusakeskused tehti küll vist möödunud reedel lahti aga seal on praegu vaid kunstlumega rajad ja me pole kumbki nii suured suusahuvilised. Kui mägedes oleks lund võiks ühe rätsamatka ette võtta, seal oleks niisama ilus olla, aga lund ei ole mitte kuskil. Välja arvatud seal kunstlumega rajal siiski. 
Esimesel jõulupühal võiks veel siiski midagi jõululikku ette võtta. Näiteks piparkooke küpsetada. Ma pole kunagi ise piparkoogitainast teinud ja mulle tundub kogu see asi suure ettevõtmisena aga võiks ju katsetada. Oeh. Näed, jõudsin jälle kokkamiseni. 

Aastavahetuse peo korraldame seekord meie ja esimesed sõbrad jõuavad siia juba järgmisel laupäeval. Meid tuleb kokku kümnepealine seltskond ja meil on tegelikult pärast jõule vaja selleks peoks natuke ettevalmistusi teha. Muretseda dekoratsioone ja toole (sest meie majas on ei rohkem ega vähem kui 4 tooli. 2,5 inimest tooli kohta läheb vist natuke kitsaks?). Ette on vaja veel valmistada seltskonnamänge ja välja mõelda mitme päeva söögid ja varuda joogid ja lõpuks on meil omavahel ka pisike kingitraditsioon, mille tarbeks on kuskilt tarvis leida 5 eurone kingitus. 
Me kodu on nüüd pühaderüüs ja selle kõige keskmes on üks tuledes kuusepuu. Ma olen detsembrikuu jooksul saanud mitu korda kaunistusi meisterdada ja sel aastal üllataval kombel kõik oma ideed ka teoks teinud. Jõulukaardid on posti pandud ja jõulupakid on kohale jõudnud. Tolmurullid on voodi alt üles leitud ja uuele asumisele saadetud. Jõululaulud on pähe kulunud, sest me oleme pea terve detsembrikuu aisakella saatel magama läinud. Me oleme söönud mandariine ja piparkooke ja verivorsti hapukapsaga. Kingitused on pakitud ja kuuse all reas ja kuigi õues ei saja laia valget lund, on meil kõik hästi. 

Jõulud võivad tulla!
Bisous

No comments:

Post a Comment