Wednesday 6 February 2019

Retsept: Kuidas ise kodus Nutellat teha?

Sõid eilse rahvusvahelise Nutella päeva puhul oma purgi tühjaks, jah?
Sul raudselt ei olegi Nutellat köögikapi taganurgas.
Sa ei teadnudki, et eile oli rahvusvaheline Nutella päev? 
Oled nüüd ühe püha võrra rikkam, eks?

Me siin oleks ka muidu naiivselt arvanud, et eile oli üks jube harilik teisipäev, kui vaid Ferrero & Co poleks usinalt reklaami igal pool kokku ostnud.

Meil on küll üks poolik purk Nutellat köögisahtlis aga praegu tundub, et ta jääb veel tükiks ajaks poolikuks. Me nimelt leidsime midagi hoopis paremat. Me leidsime pralinee küpsetusšokolaaditahvli tagaküljelt retsepti, kuidas ise kodus Nutellat teha. 

Veebruaris ei saa ilma Nutellata. Vähe sellest, et möödunud laupäeval oli La Chandeleur ehk õhukeste pannkookide küpsetamise püha, oli selle nädala teisipäeval Mardi Gras, mida tähistatakse maiustades küpsetistega, mil nimeks beignets de carnaval. Crêpes'd ja Nutella on nagunii lahutamatud nagu sukk ja saabas, aga mu meelest on neid teisi küpsetisi samuti mõnus pähklimäärde sisse kasta, sest muidu on nad natuke nagu mõttetud saiakesed.  
Millal Vastlapäev üldse on?* See kuu on juba nagunii rikutud kõikvõimalike figuurivaenulike küpsetiste ja maiustustega- järgmine neljapäev sööd ju raudselt šokolaadisüdameid ja 24ndal teed muraka-kama-kodujuustutorti, asi see vastlakukkel siis veel ära ei ole.

*Uurisin järgi. Vastlakukli söömise saab märtsikuusse lükata. Huh. 
Aga pühade juurest tagasi kööki. Esimest korda katsetasime seda retsepti juba jõulude ajal, ja olime siis suht-koht esimese  ̶s̶i̶l̶m̶a̶p̶i̶l̶g̶u̶g̶a̶  suutäiega müüdud. Teise purgitäie tegime aastavahetusel, kui kõik meie sõbrad kodus olid. Ütleme nii, et see purk, mille me esimese jaanuari hommikusöögilauale panime, tühjenes kiiremini kui ma jõudsin hõigata "sööö-ö-maaaaaa". Laua taha jõudnud viimastel laiskadel ärkajatel ei jäänud eriti midagi muud üle, kui purgipõhja vaadata. 

Paar nädalat pärast aastavahetust saatsid paar sõpra ühel pühapäeval meile foto purgist oma tehtud Nutellaga. Meile kõigile tundub, et on igati väärt kraam. Maitseb parem kui originaal ja pealegi, tead sa täpselt, mida sa sinna sisse paned. 

See Nestle küpsetusšokolaad ei ole muidugi kõige parem valik. Aga täna mul muud kodus polnud. Mu telefoniäpp ütleb, et selles on ainult õige pisut vähem suhkrut kui Nutellas endas, samas ei sisalda see küpsetusšokolaad vähemalt palmiõli. Aga mõistlikum oleks muidugi veelgi kvaliteetsem tooraine leida.
Muidu on ise Nutella tegemine ü-li-liht-ne. 

Valmistamiseks ei kulu rohkem kui 10 minutit aga aega tasub natuke rohkem varuda, sest pärast tuleks purk u 2-3 tunniks külmkappi jätta. Nendest allolevatest kogustest saab täpselt 370 grammise purgitäie maiust.

Sul läheb vaja:

20 g soolata võid
100 ml crème liquide (12%) ehk eesti mõistes kohvikoort (vahukoore rasvaprotsent on mu mäletamist mööda natuke liiga kõrge selle jaoks)
200 g pralinee küpsetusšokolaadi
+ kaks rida tumedat šokolaadi

Sulata potis veevannil või mikrolaineahjus (500W) tükeldatud šokolaad koos kohvikoorega.
Lisa või ja sega segu hästi läbi. 
Jäta umbes kaheks-kolmeks tunniks külmkappi tahenema.
Ongi valmis!
Pannkookide või/ja vahvlite küpsetamine on juba teine teema.
Bisous

No comments:

Post a Comment