Monday 22 April 2019

Retsept: Lasagne baklažaaniga

Kuidas su lihavõttepühad möödusid? Sõid kõik oma värvitud munad ära või jagub neid veel nädala lõpuni? Meie lõpetasime oma kevadpühade pika nädalavahetuse hoopiski lasagne küpsetamisega. Ausalt öeldes on päris hea vist homme tööle minna. Pärast seda kolmepäevast aias müttamist on mul selline tunne nagu me oleks nädalasel puhkusel olnud aga samas sosistab keegi kuklas, et homne tööpäev möödub ilmselt natuke nagu... eeee.... puhkusel olemine või nii. 

Me saime niiiii-niiiiii palju asju siin ära tehtud, et premeerisime end eile õhtusöögiga hiina restoranis. Sa ei kujuta ette, kui hea tunne oli mullased teksad ja tennised valge pluusi ja kingade vastu vahetada ja veel parem oli teadmine, et keegi teine peab köögis askeldama. Ma jõuan meie aiatöödest sellel nädalal pikemalt ka kirjutada aga täna tahtsin siia kirja panna hoopis meie lasagne retsepti. Sest erinevalt eilsest, oli meil täna millegipärast piisavalt energiat, et õhtul köögis ka veel toimetada. 

Lasagne on meil tavaliselt pigem talvises menüüs ja kuna selle valmistamine on natuke aeganõudev ja ei saa salata, et ka rohkelt potte-panne määriv, siis me väga tihti seda ette ei võta. Teeme lasagne alati suurde ahjuvormi, millest jätkub meile kahele mitmeks söögikorraks. 
Kuuele näljasele lasagne tegemiseks läheb sul vaja:

1 pakk lasagneplaate
450 g seguhakkliha
2 väikest baklažaani
700g tomatikastet (Panzani Tomapulp näiteks)

Bešamellkastme jaoks:

25 cl piima
20 g võid
tunde järgi jahu

Maitsestamiseks soola, pipart, jahvatatud muskaatpähklit, prantsuse maitseainetesegu (basiilik, tüümian, petersell, rosmariin)
Pese baklažaanid, lõika kuubikuteks ja prae pannil rohkes oliiviõlis pehmeks. 
Samal ajal pruunista teisel (wok)pannil hakklihasegu. (Võid sinna alustuseks lisada ka sibulat kui soovid. Meie ostame hakklihasegu, mis on eelnevalt juba maitsestatud, nii et mina sibulat ei pane tavaliselt.)
Kui hakkliha on valmis, kalla pannile tomatikaste ja kui baklažaanid on küpsed lisa needki hakklihale. Maitsesta prantsuse maitseaineseguga ja tõsta kõrvale järgmist etappi ootama. 

Bešamellkastme jaoks sulata või ja sega sinna hulka nii palju jahu, et tekiks tahke (aga tükiline) mass. Alusta ühest-kahest supilusikatäiest ja lisa vajadusel natuke veel. Kuumuta piim peaaegu keemiseni ja kalla vähehaaval või-jahu segule, samal ajal pidevalt segades. Kui segu ei paksene paari minuti jooksul, pane minutiks mikrolaineahju ja sega uuesti. Võid seda etappi mitu korda korrata, niikaua kuni saad mõnusalt paksu kastme. Maitsesta muskaatpähkli, soola ja pipraga. 

Eelsoojenda ahi 180 kraadini.

ps: Järgi oma lasagneplaatide paki õpetust. Vahel on neid vaja enne ahjuvormi ladumist paar minutit kuumas vees "keeta". 

Lasagnevormi põhja tõsta kulbiga õhuke kiht bešamellkastet, seejärel lao kiht lasagneplaate. Pasta peale pane pool hakkliha-baklažaanisegust, selle peale nirista taas bešamellkastet. Lao teine kiht lasagne plaate ja selle peale kalla ülejäänud segu ning taas pisut kastet. Lasagne lõpeta kolmanda kihi plaatidega, mis kalla üle ülejäänud bešamellkastmega. Pööra eriti tähelepanu servadele ja nurkadele, et kogu pasta saaks ühtlaselt kastmega kaetud. 

Pane lasagne umbes 30 minutiks ahju. 
Bisous

No comments:

Post a Comment