Sunday, 28 July 2019

Retsept: Flan. Mustikatega.

Flan kuulub prantsuse kodusesse koogiklassikasse. Nii nagu clafoutis, tarte tatin, crumble, fraisier ja muud taolised koogid on flan'gi siin kõikidele teada-tuntud kook. See ei ole mingi peen keeruline pidupäeva hõrgutis vaid pigem argipäeva lihtne nauding. Flan'i on väga lihtne kokku keeta (see ongi kõige õigem iseloomustus, sest koogi põhiosa just pliidil potis valmis saabki) ja originaalis puuduvad koogil tegelikult ka marjad, mis tähendab, et koostisosade nimekiri on pigem ülilühike ja nö maitset annab vaid vaniljekaun.

Oma tekstuurilt on flan üpriski eriline, nii et tegelikult ei ole see sugugi kõikide lemmikkook. Koogi sisu meenutab mu meelest eesti mõistes vist kõige rohkem keedukreemi, kuigi kui keedukreem on mu mäletamist mööda pigem mingi vedelam kreem biskviidi vahel, siis flan'i sisu taheneb külmkapis päris tahkeks ja kogu kook seisaks vist ka ilma ümbritseva taignata püsti. Ja kui keedukreemi retseptis on minu meelest ka jahu, siis siinne variant valmib täitsa ilma jahuta. 

Allolevatest kogustest saab ühe suure (diameeter 28) koogivormi täie flan'i. Kes esimest korda katsetab, võib vabalt kogused pooleks teha ja hoopis näiteks kaheksa väikest tartelette'i valmis küpsetada.
Vaja läheb: 

1 koogivormi jaoks sobiva suurusega muretaigent või liivataigent

4 muna 
1 liiter piima
150 g suhkrut
90 g maisijahu
1 vaniljekaun 

300-400 g mustikaid
Mõõda kaussi kokku suhkur ja maisijahu. Viimane soovituslikult eelnevalt läbi sõela. Vahusta munad ja lisa suhkru-maisijahu segu hästi lahtiklopitud munadele. 

Vala piim kastrulisse, lisa poolekslõigatud vaniljekaun (kui seda käepärast pole, võid vabalt kasutada ka looduslikku vaniljearoomi, 1 teelusikatäiest täitsa piisab). Lase piimal keemiseni tõusta, alanda kuumust ning pidevalt segades lase piimal maitsestuda. Võtab aega umbes 5-7 minutit. Võta vaniljekaun piima seest välja, alanda kuumust ning lisa piimale muna-suhkru-maisijahu segu. 

Madalal-keskmisel kuumusel ja pidevalt segades oota kuni segu pakseneb. Natuke aega ei juhtu midagi aga ühel hetkel läheb segu hästi kiiresti paksuks. Tõsta pott tulelt. 

Laota lemmiktainas koogivormi põhja, tee sinna kahvliga augud. Sega mustikad ettevaatlikult segusse ning kalla see taignale, silu spaatliga siledaks. 

Küpseta 180 kraadises pöördõhuga ahjus 30-40 minutit, sõltuvalt ahjust, kuni kook hakkab pealt pruuniks tõmbuma. Kook on ahjust välja võttes hästi võbelev nagu tarretis aga jahtudes kook taheneb. Flan'i süüaksegi alles siis, kui kook on päris külm. 
Bisous 

No comments:

Post a Comment