Saturday, 3 August 2019

Retsept: Vaniljetäpiline aprikoosimoos

Vaniljetäpilise aprikoosimoosi jaoks läheb sul vaja:

2 kg küpseid aprikoose
1,6 kg suhkrut
2 pakki pektiini
2 vaniljekauna
Aprikoosimoos on aastaid mu lemmikuimate mooside edetabelis kõrget kohta hoidnud. Kui selline edetabel peaks kuskil eksisteerima, eks. Siingi olen vist vähemalt kahel suvel erinevate moosiretseptide hulgas ka aprikooside omi avaldanud. Eelmisel aastal panin aprikoosi paari rosmariiniga, sel aastal otsustasin proovida vaniljega. 

Kui sul on nüüd tunne, et siin blogis on alatihti mingid moosiretseptid, siis on sul täiesti õigus. Me olemegi suured moosisõbrad. Ja ma propageerin kahe käega mõtteviisi, et ise kasvatamine ja hoidiste tegemine on äge. 

Seekordsed moosiaprikoosid olid pärit lõuna-prantsusmaalt, kilohinnaga 1.80. Meie siinses kliimas aprikoosid ilmselt valmis ei saaks, kõik vähemalt nii mulle iga päev väidavad. Ma paneks muidu kohe mitu puud aeda kasvama. 

Moosi jaoks puhastasin aprikoosid kividest ning lõikasin poolikud veel üsna mitmeks väiksemaks tükiks. Vaniljekaunad lõikasin pikkupidi pooleks ja panin sel hetkel kui moos keema hakkas, aprikoosidele seltsiks. Keetsin täpselt 20 minutit ja üsna alguses lisasin moosile ka pektiinipakid. 

Enne purki panemist õngitsesin vaniljekaunad moosi seest välja. 

Sõltub ilmselt aprikooside magususest aga minu moos sai nende koguste juures pigem vähem magus ja täitsa tuntava vaniljemaitsega. Samas ei ole seda ka liiga palju, nii et liialt maitses domineerima hakkaks, nii et jäin seekord oma katsetusega rohkem rahule kui eelmisel aastal. Rosmariiniga segades ei tundnud ma tol korral mingit erilist maitsenüanssi. Aga eks kõik katsetused ei saagi õnnestuda ja moos sai iseenesest ikkagi hea. Aprikoosimoos on alati hea!
 Bisous

No comments:

Post a Comment