Sunday, 13 October 2019

Retsept: Õunastruudel

Nii nagu ma seda nädalat alustasin esmaspäeval toidulooga ja pudrukausiga, nii see nädal täna siin retseptiga ka otsa saab. Ma vist tegin vahepeal ikka midagi muud ka peale söögitegemise. Või tegelikult, mine sa tea, äkki ei teinud ka...
Küpsetasin päeval õunastruudlit ja tahtsin sullegi seda hästi lihtsat retsepti jagada. Õunastruudel sobib ükskõik millisesse sügispäeva imehästi. Proovi järgi! 
Vaja läheb:

3-4 keskmise suurusega õuna
50 g võid
50 g heledaid rosinaid
50 g mandlilaaste (soovi korral röstitult)
40 g suhkrut
1 pakk vaniljesuhkrut
2 supilusikatäit vahtrasiirupit
kaneeli
natuke rummi
1 ruudukujuline lehttaigen

Viimistlemiseks: 

 1 muna
peotäis mandlilaaste

Kaunistamiseks:

tuhksuhkrut
Pane rosinad pisikesse kaussi leigesse vette. Vala hulka natuke rummi. Jäta vähemalt tunniks seisma. Võid juba ka eelmisel õhtul nad vette-rummi laagerduma panna, kui meeles on. 
Enne kasutamist vala vesi pealt ära.  

Alusta õunte koorimisest ja puhastamiseks. Lõika nad pisikesteks kuubikuteks.
Sulata pannil või. 
Vala õunad pannile ja küpseta u 5-7 minutit keskmisel tulel, aeg-ajalt segades. 
Lisa õunakuubikutele vahtrasiirup, suhkur, vaniljesuhkur ja kaneel. 
Lase veel umbes 5 minutit õuntel maitsestuda, kuniks pannil olev vedelik pisut karamellistub.
Keera kuumus maha ning lase õuntel natuke jahtuda. Seejärel lisa neile rosinad ja soovi korral ka eelnevalt ahjus röstitud mandlilaastud. Mina mandlilaaste ei röstinud, sobisid väga hästi niisamagi. 

Eelsoojenda ahi 200 kraadini. Mina kasutasin pöördõhuga programmi. 

Rulli lehttaigen tööpinnale lahti, ristkülikukujuliseks plaadiks. 
Vala õuntesegu taigna keskele, jättes neljale küljele vaba ruumi. Voldi kõigepealt lehttaigna otsad õunte peale. Seejärel üks pikem külg ning siis teine külg sinna peale, nii et see esimesega kattuks. Saad sellise lapiku pika vorsti. 
Määri taigen pealt kergelt lahtiklopitud munakollasega, raputa peale mandlilaastud ning lõika noaga struudli peale diagonaalis avad. 

Küpseta struudlit ahjus 25-30 minutit, sõltuvalt ahjust, niikaua kuni struudel on pealt mõnusalt kuldpruun. Minu ahjus kulus pigem 30 minutit. 

Enne söömist lase struudlil jahtuda. Serveerimiseks passib hästi kõrvale vaniljejäätise pall. 
Bisous

No comments:

Post a Comment