Friday, 17 January 2020

Retsept: Vürtsikas kõrvitsapüreesupp

Me pole siiani kumbki eriliselt suured kõrvitsasõbrad olnud. Selles mõttes, et kui keegi teine oma laual seda meile pakub, siis me sööme küll väga hea meelega aga me ise polnud kunagi koju ühtegi kõrvitsat ostnud. Seda kuni selle sügis-talveni, mil alates oktoobrist on peaaegu igas laupäevases toidukorvis olnud üks kõrvitsaline. Muideks, me polnud kunagi varem kodus ise suppi ka keetnud aga loomulikult on seegi nüüdseks minevik. Mida kõike me 30neselt ära ei õpi. 
Sõprus kõrvitsaga ei alanud üldse mitte toidupoes, esimese pähkelkõrvitsa andsid meile meie naabrid ja teise saime sõpradelt ja edasine on vist juba ajalugu.
Eelmise laupäeva ostukorvist paistis muide lausa kaks kõrvitsalist- pudelkõrvits ahjus röstimiseks ning pähkelkõrvits supiks keetmiseks. Pudelkõrvitsat ei ole me jõudnud veel ahju panna aga supi keetsime nädala alguses valmis ning sõime seda siis koos erinevate lisanditega kolm päeva järjest. Suur potitäis suppi on vist kõige mugavam argiõhtu söök üldse. 
Retsept on ülilihtne, midagi eksootilist köögikappi seisma ostma ei pea, proovi järgi. 

Nendest kogustest saab u 2,5 liitrise potitäie suppi. 
Vaja läheb: 

1 pähkelkõrvits (pähkelkõrvitsa tunned ära selle järgi, et see on pisike- kaalub u 0,8-1,8 kg- ja sel on säravoranž koor) 
3 suuremat kartulit
2 väikest sibulat
2 küüslauguküünt
3 supilusikatäit crème fraîche'i või sulatatud juustu
1 köögiviljamaitseline puljongikuubik
muskaatpähklit
2 loorberilehte
soola
cayenne pipart

Koori kõrvits, puhasta seemnetest ja lõika kuubikuteks. Väidetavalt võiks selle kõrvitsa potti panna ka koorimata aga sel juhul peaksid olema veendunud, et see on kindlasti pestitsiidideta kasvanud. Kuni see pole pärit mu enda peenramaalt, eelistan mina kõrvitsa ikkagi ära koorida. Koori ka kartulid ning lõika samuti kuubikuteks. Puhasta sibulad ja küüslauguküüned. Haki mõlemad peenikeseks ning prae kastruli põhjas koos natukese oliiviõliga kuldseks. Lisa sibulale-küüslaugule kartuli ja kõrvitsakuubikud, pruunista neid õlis u 5 minutit. Seejärel vala köögiviljadele vesi, nii palju, et need oleksid kaetud. Lisa supile loorberilehed, natuke riivitud muskaatpähklit ja purustatud puljongikuubik. Lase supil tasasel tulel kaane all podiseda u pool tundi. Niikaua kuni köögiviljad on noaga katsudes pehmed. Seejärel võta kastrul tulelt ja püreesta köögiviljad saumiksriga (või kalla segu köögikombaini) ühtlaseks. Maitsesta püreesupp soola ja pipraga ning lisa supilusikatäied crème fraîce'i või sulatatud juustu. Sega niikaua kuni supp on mõnusa ühtlase kreemja koostisega. 

Serveerimiseks võid peale raputada röstitud seemneid või saiakuubikuid või hoopiski natuke värsket maitserohelist. 
Supi kõrvale võid teha lehttaignas pestokeerde või küpsetada mustade oliivide, prosciuttosingi ja päikesekuivatatud tomatidega soolase keeksi. 
Bisous

No comments:

Post a Comment