Monday, 2 March 2020

Retsept: Prantsuse magustoit Baba au Rhum

Seekordset retsepti jagab sinuga C, sest sel ajal kui tema eile pärastlõunal köögis toimetas, koristasin mina hoopiski vannituba, voltisin puhast pesu kokku ning pesin põrandaid. Need on tööd, mida meie kodus teen pea alati mina- ja mida tema kompenseerib siis vabatahtlikult ja hea meelega samal ajal köögis tegutsedes. 

Pühapäevane koogitegu on meil sügis-talvisel perioodil harjumuseks kujunenud aga kui enamasti toimetame me köögis ikkagi koos, siis täna küpsetas C koogid üksi valmis. Ja retseptigi valis omapäi välja. Ma pakkusin hommikul välja klassikalise brownie aga tal oli vist eile katsetamise tuju, nii et  tulemuseks oli hoopis prantsuse magustoit Baba au Rhum, mis eesti keeli võiks kõlada lihtsalt Baba rummis. 
Retsept on imelihtne ja see saab üsna kiirelt valmis. Küpsetamiseks kulub 25 minutit, eelnev ettevalmistus võtab ehk sama aja. Pärast pesemist vajavaid kausse ja potte tekib küll üksjagu aga kui sul on kodus nõudepesumasin (või keegi, kes juhtumisi armastab nõude pesemist), siis ei ole väga hullu. Samuti ei ole vaja selleks retseptiks koju varuda midagi eksootilist, mis pärast köögikapi nurka tolmu koguma ununeb. 
  Sellest alljärgnevast kogusest saab 9 harilikus suuruses muffinivormis küpsetatud babat. 

Vaja läheb:

120 g jahu
50 g võid
150 g suhkrut
1 kuhjaga teelusikatäis küpsetuspulbrit (11g)
3 supilusikatäit piima (soojendatud)
3 muna

1/4 liitrit vett
1/4 liitrit valget suhkrusiirupit
10 cl rummi

Vahusta munakollased koos suhkruga heledaks vahuks. Lisa sinna hulka soe piim, sulatatud või, seejärel sega hulka jahu ja küpsetuspulber. Vahusta eraldi kausis munavalged tugevaks vahuks. Lisa see ettevaatlikult taigna hulka ja sega mass ühtlaseks. 

Eelsoojenda ahi 180 kraadini. C kasutas pöördõhu režiimi. 
Määri muffinivormid võiga ning vala segu muffinipesadesse. Vormid saavad umbes poolenisti täidetud. Juhul, kui sellest saab sinu absoluutne lemmikmagustoit, mida sa kavatsed vähemalt ühe korra nädalas kogu ülejäänud elu valmistada, siis tegelikult müüakse (vähemalt siin) ka spetsiaalseid baba au rhum küpsetusvorme. Tavalistest muffinivormidest eristab neid see, et baba keskele peaks originaalis jääma tühi auk, kuhu hiljem pannakse vahukoor ja marjad. Kuna selle keskmise augu saab aga väga edukalt ka ise lusikaga ettevaatlikult teha, siis tegelikult saab nende küpsetamisega ka ilma selle erilise küpsetusplaaditagi väga hästi hakkama.

Ahi soe, pane muffinivorm ahju ning jäta 25 minutiks küpsema. Ahjust välja võttes, võta küpsenud koogid kohe muffinivormidest välja ja jäta nad tagurpidi taldrikule jahtuma. 

Samal ajal valmista siirup. Vala kastrulisse kokku vesi, suhkrusiirup ning rumm. Keeda vaiksel tulel mõned minutid, niikaua kuniks koostisosad on ühtlaselt segunenud ja köögis hakkab levima rummilõhn. C lisas siirupisegule ka natukene vaniljeekstrakti.   

Vahetult enne serveerimist, uurista lusikaga babade keskele pisike lohk. Võta pisike kauss, kuhu baba lahedalt ära mahub. Pane babad  ükshaaval kaussi ning kalla üle siirupiga. Tõsta siirupist läbiimbunud baba taldrikule, täida pealmine lohk vahukoore ning meelepäraste marjadega ja ongi magustoit valmis. Rummimaitselise babaga käivad imehästi kokku nii banaan kui vaarikas või mustsõstar. 
 Bisous

No comments:

Post a Comment