Wednesday 22 July 2020

Koroonauudiseid ehk maski kandmise kohustusest

Kuidas teil seal koroonaga lood on? Ma olen pidanud sellele küsimusele viimaste päevade jooksul juba päris mitu korda vastama. Vahepeal tundus, et koroona-teema on vaikselt kaduma hakanud, kõik rääkisid hoopiski rahutustest ja võrdsetest õigustest, majanduskriisist ja pankrotti minevatest rõivabrändidest aga nüüd järsku tundub, et vaikselt hakkavad uudistevoolus ja jutuvadinas pead tõstma taaskord koroonajutud.

Prantsusmaal on alates sellest esmaspäevast maski kandmine kõikides kinnistes avalikes kohtades kohustuslik. Kõigile täiskasvanutele ja lastele alates 11. eluaastast. Kõikides kinnistest avalikes kohtades tähendab seda, et kui sa unustad linna minnes maski koju teise käekotti, siis võid samahästi kui kohe otsa ringi keerata ja koju tagasi minna. Nagunii ei lasta sind mitte kuhugi sisse. Kaubanduskeskustesse, kõikidesse kõikvõimalikesse poodidesse, panka, raamatukokku, kinno, teatrisse, spordisaali, vabaajakeskusesse, ilusalongi, kooli, lasteaeda, minu meelest olid seal nimekirjas ka ujulad aga ma ei viitsinud süveneda, kas ujumise ajaks võib siiski maski ära võtta või mitte. Siinsed ujulad on nagunii kõik suvepuhkuste tõttu kinni. Igatahes, said vist aru, et meil siin ei saa maskita põhimõtteliselt midagi teha.

Siiani oli meil kohustus maski kanda vaid ühistranspordis ja mõningates poodides, kes selle vabatahtlikult kohustuslikuks muutsid, samuti juuksurisalongides ja veel mõnedes üksikutes avalikes ruumides.

Nüüd tuleb mask ette panna ka pubisse, kohvikusse või restorani minnes. Et kas sa ei oskagi veel suppi läbi maski süüa? Nali naljaks, aga tegelikult ongi nii, et kui sa just parasjagu oma lauas ei istu ja suppi ei söö, siis peab mask ees olema. Näiteks vetsu minnes või leti juures arvet makstes.
 Ja seda oleme me siin juba pea kõik ise kogenud või vähemalt kelleltki kuulnud, et juuksuris olles lõigatakse juukseid teatavasti vaid klientidel, kel mask ees ja ei ole sugugi harv juhus, et juustega samal ajal lõigatakse läbi ka maski kummipaelad. Ups. Tõsi, neid juhtumisi on nüüd harvemaks jäänud, sest juuksurid on mitu kuud praktikat saanud, aga esimestel nädalatel pärast juuksurisalongide avamisi, teadsid kõik kedagi, kellega selline asi oli juhtunud.

Eelkõige on see maski kandmise kohustus teise laine ennetamiseks mõeldud. Suur suvi on käes ja puhkused on alanud, mis tähendab seda, et inimesed liiguvad palju rohkem ringi. Kuna terve kevade propageeriti suveks riigisisest turismi, siis nüüd ongi tulemus käes. Prantsusmaa on suur ja lai ja avastamist on siin küllaga ka põlistele kohalikele aga see tähendab ka seda, et kõik need inimesed, kes muidu oleksid läinud üle lõunapiiri Hispaaniasse, jäävad nüüd siia ja kes teab, võib olla levitavad ringi reisides ka viirust. Hispaania on prantslaste lemmik suvepuhkuste veetmise riik. Ainult et Hispaania-Prantsusmaa riigipiiri sulgemine on viimaste uudiste kohaselt väga aktuaalseks muutunud. Hispaania uute nakatumiste arvu kasv on siinsed võimud pisut murelikuks teinud ja kui sellest pandeemiast on midagi õpitud, siis seda, et ettevaatusabinõude kasutuselevõtuga ei maksa eriti viivitada. Prantslased on massiliselt hakanud viimaste uudiste mõjul oma Hispaania reise tühistama, kartuses jääda sinna lõksu juhul, kui piir otsustataksegi päriselt kinni panna.

Teateid uutest nakatumistest tuleb aga ka siitsamast. Prantsusmaa erinevatest piirkondadest leitakse siit ja sealt neid nö koroonapesakondi ja kahjuks on neid leitud ka meie maakonnas. 

Siin on viimase paari päevaga nakatunute arv vist kahekordistunud. Juba kevadel oli meie piirkond ja maakond üks nakatunumaid, nüüd tundub, et siin on jälle miskit lahti. Midagi muretsemapanevat praegu veel ei ole aga eks kõik üritavad nüüd kevadel kogetust õppida ja varem tegutsema hakata. Või siis mitte. Ega ma ei tea.

Mu kaks kolleegi elavad siit u paarikümne minuti autosõidu kaugusel, linnakeses, kus sel nädalal leiti vanadekodus-hooldekodus 30 koroona positiivset. Nakatunuteks nii hoolealused kui personal. 30 on ühe vanadekodu ja ühe pisikese linnakese kohta nüüd järsku väga palju. Seetõttu karmistati seal linnas maski kandmise reeglit, nii et seal on see nüüd kohutsuslik ka lihtsalt tänaval olles. Mu kolleegid, kes töölt tulles pargivad auto kortermaja esiuksest mõnekümne meetri kaugusele, peavad selle vahemaa läbimiseks maski ette panema, sest kes see ikka tahab sellise rikkumise eest 135 eurot trahvi maksta.

Õnneks me kumbki tööl hetkel ei pea veel maski kandma. Mõned meie sõbrad seevastu kannavad tänaseni iga päev tööl maski. Meie jaoks olukord aga nii hulluks pole läinud ja thank god, sest 30 kraadise kuumusega on maski kandmine üks päris paras õudus. Tööl on niigi selliste välitemperatuuridega ebamõistlikult palav, kui mask peaks ka veel ees olema, ei kujuta ette, et nii saaks midagi efektiivselt tehtud. Aga pole üldse välistatud, et ühel hetkel muutub mask ka meil tööl kohustuslikuks. Õnneks algab peagi puhkus, nii et me ei mõtle hetkel selle peale, mis tingimustes me septembris võib-olla töötama peame. Elame päev korraga.

Olge terved!
Bisous

No comments:

Post a Comment