Sunday, 5 July 2020

Retsept: Suve lemmik mustika-vanillikook

 Meil siin on mustikahooaja avapidu. 

Umbes nädala jagu kuulsime mõlemad kolleegidelt igapäevaselt lugusid sellest, kuidas kõik veedavad oma vaba aja metsas mustikaid korjates, mõned teenivad nii lisasissetulekut (7-9 eurot kg), mõni korjab omale sügavkülma talvevarudeks, mõni jällegi selleks, et kolleegidele kooki küpsetada... ühesõnaga, meile tundus, et mustikalkäik on siin praegu sama trendikas kui kanade pidamine.

Eile hommikul võtsime pisikese korvi ja läksime maja taha metsa. Sõna otsese mõttes maja taha, sest see ring, mis me lõpuks tegime ei olnud vist isegi mitte kilomeetrine...
Me elame justnimelt mustikametsa kõrval, kogu metsaalune on siin kas kanarbikku või mustikapõõsaid täis. Ja sügisel puravikke, kui on soodsad ilmastikuolud, aga sinna on veel natuke aega. Aga ma tean nüüdseks isegi päris mustikakohti, sest mul on juba tükk aega komme metsast mustikavarsi söögilauale vaasi tuua, kui miskit muud pole parasjagu vaasi panna. Kui linna lillepoodi ei viitsi või ei saa minna näiteks. Karantiini-ajal olid mul koguaeg just seetõttu mustikavarred vaasides- nad on lihtsad ja efektsed ja tänuväärselt püsivad üsna kaua ilusti vormis ka. Ja mulle väga meeldib kui söögilaual on midagi vaasis, kasvõi ainult rohelist- kodul on kohe pidusem olemine. 

Tuli välja, et need kuulujutud ei olnud sugugi mitte asjatud. Mustikapõõsad olid päris sinised aga see on ikka üks üsna hull töö see mustikakorjamine. Isegi kui kohta teada, on nende noppimine ajakulukas ja isegi väikese korvikese täitmiseks kulus meil kahel terve tund. Iseenesest tunnike metsas on muidugi vaimu värskendav ja hinge kosutav ja stressi maandav ja mis kõik veel. Pluss sellega tuleb kaasa korvitäis tasuta supermarju, nii et võib olla see mustikalkäik on lõpuks ikkagi pigem üks kasulik trend. 

Me käisime täna ka tunnikese õhtul korjamas ja saime nädalavahetuse peale kokku u 1,5 kg mustikaid. Tegime hommikul kooki nagu näed ja ülejäänu panime sügavkülma talvevarudeks. 

On üsna suur tõenäosus, et järgmise nädala mõnel õhtul leiab C töölt koju tulles mind maja tagant metsast, mustikaid korjamast...
 
Siin on sulle aga üks mõnus suvine mustikakoogi retsept. 

Magusa liivataigna jaoks läheb vaja:

120 g toasooja võid
80 g tuhksuhkrut
1 vaniljekaun (või pakk vaniljesuhkrut)
25 g mandlijahu
näpuotsaga soola
1 muna
200 g jahu

Koogi täidise jaoks läheb vaja:

3 väikest muna (150g kokku)
150 g suhkrut
60 g maisitärklist
150 g rõõska koort
600 g piima
1 vaniljekaun

200 g mustikaid
Kõigepealt valmista magus liivataigen. 
Selleks tükelda toasoe või kuubikuteks ja lisa sellele tuhksuhkur. Lõika vaniljekaun pikuti pooleks, kraabi noaga sealt vaniljeseemned välja ning lisa või-suhkru segule. (Lisamärkus: taignas võid vabalt kasutada ka pakikest vaniljesuhkrut aga täidises kasuta kindlasti vaniljekauna) 
Töötle või-suhkru segu ühtlaseks massiks, lisa sellele muna ja mandlijahu ning sega uuesti kergelt läbi. Viimasena lisa jahu ja sega tainas kiiresti ühtlaseks massiks. Köögiroboti abiga on taigna valmistamine väga lihtne. 
Kasuta küpsetuspaberiga vooderdatud (nii põhi kui servad) koogivormi diameetriga 22 cm. Kata selle põhi ning servad ( kuni u 4 cm kõrgusele) taignaga, tee põhja kahvliga augud ning pane täidise valmistamise ajaks vorm sügavkülma ootele. 

Täidise valmistamist alusta munadest ja suhkrust. Vahusta munad 75 g suhkruga kuni segu hakkab kergelt valgeks muutuma. Lisa maisijahu. Sega läbi ja lisa seejärel rõõsk koor ja vaniljekaunast kraabitud vaniljeseemned. 
Eraldi potis soojenda piim ja ülejäänud suhkur. Sega kuni piim hakkab keema, sel hetkel lisa piimale muna-suhkru-maisijahu-koore segu. Alanda kuumust ning jätka segamist kuni segu paksenema hakkab. Selleks kulub u 3-4 minutit. Võta pott tulelt. 

Eelsoojenda ahi 180 kraadini (pöördõhu režiimil).

Võta sügavkülmast koogi põhi ning kalla sellele pool täidisest. Silu segu ühtlaseks ning kalla sellele mustikad ning nende peale omakorda ülejäänud täidis, mis silu samuti spaatliga ühtlaseks. 

Küpseta kooki ahju keskosas 40 minutit. 

Enne serveerimist lase koogil täielikult maha jahtuda. Koogi võib vabalt valmis teha päev enne pidu, sest see läheb seistes aina paremaks. Kaunistuseks võid koogi peale panna loomulikult veel natuke mustikaid. 
Ilusat algavat nädalat! 
 Bisous

No comments:

Post a Comment