Saturday 17 October 2020

Jätkuvaid koroonajutte

 Eile südaööl hakkasid meil siin kehtima jällegi uued koroonapiirangud. 

Osad on üleriigilised, osad piirkondlikud, sõltuvalt nakatunute arvust maakondades. Pariisile ja veel kaheksale suuremale linnale nagu nt Marseille, Lille, Lyon, Toulouse kehtestati öine liikumispiirang- kella 21st õhtul kuni hommikul kella 6ni on väljas liikumine kõigile keelatud. Baarid, restoranid ja muud asutused neis linnades panevad seetõttu samuti nüüd kell 21 uksed kinni. Teatrid, kinod ja kõik muud kultuuriruumid peavad samuti oma lahtiolekuaegades korrektuure tegema. Kõige kurvem on selle uue reegli juures ilmselt see, et põhimõtteliselt ei saa järgneva nelja nädala jooksul isegi sõprade juurde õhtusöögile minna. Prantslased õhtustavad enamasti kella 19-20 ajal, ja kella 21ks ei ole sageli magustoidunigi jõutud. No aga kuna pärast 21te enam väljas liikuda ei tohi ja su sõpradel vaba diivanit ei ole, siis on jama. Magustoit jääb söömata. Öised töölkäijad peavad jälle paberiga oma liikumisi tõestama hakkama ja politsei saadetakse tänavatele kontrolle teostama. Meid need mured veel ei kimbuta, sest meie maakonnas see reegel praegu ei kehti. 

Küll aga tuleb meil järgida üht teist üleriigilist piirangut, mis puudutab grupiviisilist kogunemist. Nüüd võib koos olla max 6 inimest. Ja seda igal pool, nii avalikus kui eraruumis. Restorani tohib minna näiteks vaid kuuene seltskond. Sünnipäevapeod, pulmad ja kõik muud suuremad perekondlikud kogunemised tuleb edasi lükata. Kinos ja teatris õnneks võib praegu veel korraga ühel seansil- etendusel olla rohkem inimesi, lihtsalt iga inimese vahele peab jääma tühi koht. 

 Lisaks on meil siin ikka jätkuvalt maski kandmine igal pool kohustuslik. Nüüd on see juba üsna elementaarseks muutunud ja isegi on vist harjumus tekkinud, ühtegi poodi ma maskita sisse enam ei astu ja igas käekotis on vähemalt üks mask koguaeg olemas. Lisaks kõikidele kinnistele ruumidele on eilsest maski kandmine kohutsuslik ka välitingimustes toimuvatel turgudel ja rahvarohketel kogunemistel. Mitte et neid viimaseid eriti palju praegu üldse toimuks. 

Strasbourg'i ja Colmar'i- Prantsusmaa kaks tähtsamat ja ilusaimat jõuluturgu hetke seisuga veel toimuvad. Meil siin aga tühistati juba detsembri alguses toimuma pidanud Saint Nicholas'e defilee. Täiesti arusaamatult, sest tegemist on vabaõhu üritusega, samas kui kinnistes ruumides on toimunud vähemalt sama suure osalejate- ja külastajate arvuga elamumess näiteks. Täna käisime kesklinnas raamatumessil, mis kevadel ära jäi ja nüüd väga vähendatud kujul siiski toimus. Ostsime ära kaks jõulukingitust- raamatud koos autori joonistuse ja autogrammiga C õele ja vennale. Jõuludeni on jäänud 69 päeva, kas sul on kingitused juba ostetud?

Need igapäevased meedias avaldatavad nakatunute numbrid löövad siin järjekindlalt rekordeid, nüüd ilmnevad juba oluliselt suuremad numbrid kui kevadisel tippajal, ometi pole meil enamjaolt üldse tunnet, et mingi kriis meie ümber oleks. Taaskord. Meie piirkonnas ei ole veel väga kõrge nakatumise tase, intensiivis on terve suure laia maakonna peale vaid 2 inimest, koldeid on küll rohkem aga hetkel ikka tunduvalt vähem ja palju rohkem kontrollitumalt kui kevadel, kui me olime siin terve riigi kõige punasem piirkond. Hetkel on isegi tunne, et oleme teisest lainest puutumata, kurjad keeled räägivad aga et ju see jõuab siia lihtsalt hilinemisega. Eks paistab. 

Bisous

No comments:

Post a Comment