Tuesday 26 January 2021

Vaktsiinijärjekorra kalkulaator ja muud koroona jutud

 Mäletad eelmise aasta veebruarit, kui me kõik mõtlesime, et ega see viirus sealt Hiinast siia ikka ju ei jõua? Ja märtsi, kui teatasime kõva häälega ja üsna veendunult, et kolme nädala pärast on see jama nagunii läbi? Põhimõtteliselt saab kohe vist aasta täis, eks. Me ükspäev taaskord meenutasime, kuidas me eelmise aaasta veebruari lõpus tühistasime rongipiletid Pariisi, kuhu me pidime minema C ema 60ndat juubelit tähistama. See oli esimene asi, mis koroonapandeemia tõttu meil ära jäi. Ema kingitus on muide siiani meie töötoa sahtlis. Õnneks 61. sünnipäev juba paistab. 

Kuigi sünnipäevapidudest võib praegu ikka veel vaid und näha. Nagu ka kinoskäigust, õhtusöögist restoranis ja trennist spordiklubis. Hoopis vastupidi, me siin liigume vist hoopiski kolmanda üleüldise karantiini suunas. Ja seda võib-olla juba loetud päevade või nädala pärast. Mingit otsust ei ole veel vastu võetud aga iga päev räägitakse sellest aina enam ja homme peaks vist keegi taaskord ka mingeid konkreetseid otsuseid välja kuulutama, nii et eks siis paistab. 

Hetkel kehtib meil liikumiskeeld alates kella 18.00 õhtul. See on peaaegu juba nagu karantiin, sest pärast tööd ma teise linna otsa poodidesse ei jõua, sest ma ei jõuaks sealt kella kuueks tagasi koju. 

Viimasel ajal välja kuulutatud meetmetest.

a) Isetehtud maskide kandmist enam ei soovitata. Varsti ilmselt hakatakse märkusi tegema neile, kes neid järjepidevalt edasi kannavad, aga vähemalt hetkel veel trahvidega õnneks ei ähvardata. Põhjuseks nende maskide ebapiisav kaitse, mis on nagu väga loogiline aga samas on natuke ebaaus ka kallite meditsiiniliste maskide ostmine kõigile kohustuslikuks teha. Või kuidas?

b) Ühistranspordis viibides on soovitus nii omavahelisest kui telefoniga rääkimisest hoiduda. Hoia suu kinni, siis viirus ei levi. 

c) Ja hoolimata sellest, et lund on suusapiirkondades rohkem kui viimase kümne aasta jooksul kokku, jäävad suusakeskused sel talvel suletuks. Ka peatselt hakkaval talvisel suusavaheajal. 

Restoranidele ja baaridele öeldi mingil hetkel, et need ilmselt enne lihavõtteid oma uksi lahti ei tee. Meenutuseks, siis siin on kõik sellised asutused kinni olnud alates oktoobri lõpust. Kui nende kinniolek päriselt ka nii pikaks venib, siis ilmselt ei tee lihavõtetel ükski restoran oma uksi lahti. Ja seda hoolimata sellest, et siin on siiani väga korralikult valitsuse poolt igasuguseid toetusi jagatud. Lihtsalt neist ei piisa nii pikaks ajaperioodiks. See on loogiline. See pole jätkusuutlik olukord.

Ma ootan ikka veel seda hetke, mil selle riigi rahakoti põhi ka lõpuks paistma hakkab, hetkel tundub, et on täitsa põhjatu, arvestades kõiki neid erinevaid nii äridele kui eraisikutele mõeldud toetusi, mida siin vasakule ja paremale jagatakse. Rääkimata neist, kes on umbes aasta töötukassas arvel olnud ja nüüd enam ei tahagi tööd teha, sest nende niisama saadud rahadega elab siin niigi päris hästi ära.  

Eelmisel kolmapäeval algas siin talvine allahindluste periood. See on tänavu küll eelmistega võrreldes paari nädala võrra lühem ja igasuguste piirangutega aga kampaaniad meelitavad siiski kliente poodidesse. Käisime meiegi eelmisel nädalavahetusel paaris poes. Et oleks vaheldus toidupoele ja kuhugi mujale ju nagunii ei saa. Ja tegelikult oli meil paari asja väga vaja ka. Väga paljude poodide uste peal seisavad teenindajad, kes loendavad, kui palju inimesi kauplusesse siseneb. Kingapoe ukse peal pidin reaalselt ootama, kuniks mõned kliendid olid poest lahkunud ja alles siis sain sisse minna. Mõnes poes on sel teenindajal lisaks loendamisele ka ülesanne igale kliendile desovahendit peopeale pihustada. Kui sellest keeldud, siis sind poodi lihtsalt ei lasta. Nii ohjeldatakse neid kliente, kes nendest desinfiteerimispudelitest muidu tuimalt mööda kõnnivad. Mõnes poes muidugi ei loeta ega pihustata ega hoolita reeglitest üldse, sest tol esimesel allahindluste nädalavahetusel olid mõnes kohas riiulitevahed ikka massiliselt inimesi täis. Mis sest, et kõikides kinnistes ruumides kehtib juba pikemat aega reegel, mis lubab korraga ruumis viibida vaid ruutmeetrite põhjal välja arvutatud hulgal inimestel. 

Selle reeglitest kinnipidamisega on küll kohati nii ja naa aga üldiselt on prantslased siiani väga kuulekad olnud. Nagu nii kuulekad, et on täiesti harukordne, et siiani mingeid proteste ega massilisi tänavatele tulemisi pole korraldatud. Isegi Hollandis on tänavarahutused. Siin kantakse maski ja pestakse käsi ja peetakse enamasti kinni ka 2 m reeglist aga kõigest sellest hoolimata ei taha nakatumisnäitajad kuidagi eriti allapoole langeda... 

Nüüd räägitakse numbrite asemel rohkem muidugi vaktsiinist. Meie maakonnas lõpetati vaktsineerimiseks aja kinnipanemine juba eelmisel nädalal ära. Ma ei teagi, kui kaua see telefoninumber üldse avatud olla sai. Päeva? Kaks? Järgmiseid aegu hakatakse praeguse seisuga vist alles veebruari lõpus broneerima ja needki on ikka mõeldud vaid vanuritele. Ma päris täpselt ei tea, mis vanusest vanuseni, sest ausalt öeldes pole ma väga sellesse teemasse süvenenud, sest me oleme nagunii viimaste vaktsineeritute seas. Aga mu kolleeg üritas oma emale aega saada ja talle öeldi kohe, et praegu pole mõtet üldse helistadagi. Ta ema on 88. Valitsus loodab, et suve lõpuks on 65 miljonit vaktsineeritud ehk siis kogu rahvastik aga asjatundjamad (loe: realistlikumad) inimesed panustavad pigem max 40% rahvastikust selleks ajaks. Arvestades seda, kuidas see vaktsineerimine on alanud, siis ma pigem panustaks nende viimaste ennustustele.

Siin on avaldatud mitu netipõhist kalkulaatorit, mis arvutavad välja, millal teoreetiliselt võiksid sina oma vaktsiinidoosi kätte saada. Huvitav oleks ju teada, eks. Sinna on vaja sisestada vaid vanus ning vastata paarile küsimusele- stiilis, kas elad hooldekodus? oled rase? töötad eesliinitöötajana? põed kroonilist haigust? jne. Minu profiili põhjal seisab minu ees arstikabineti ukse taga järjekorras 19 714 000 kuni 29 514 000 inimest. Ma ei tea nüüd. Ma vist ei viitsi seda saba ära seista... Eeldusel, et nädalas vaktsineeritakse edaspidi 604 002 inimest, peaksin mina oma esimese doosi kätte saama ajavahemikus 28/04/2022 kuni 11/12/2022. Mõnus. Ja edasi teise doosi vahemikus 19/05/2022 kuni 01/01/2023. Ma ei teagi nüüd päris täpselt, kuidas seda aega oma kalendrisse kirja panna. 

Järgmiste koroonajuttudeni. Sest ma usun, et neid tuleb veel. 

Bisous

No comments:

Post a Comment