See mõnusalt tummine šokolaadikook on meie talviseks lemmikuks kujunenud. Kook koosneb šokolaadi-liivataignast, sügavkülmast pärit suvistest vaarikatest ning earl grey teega maitsestatud šokolaadi ganache'ist. Küpseb kiiresti ning ettevalmistusedki kulgevad kiirelt ja lihtsalt.
Koogist jagub kaheksale magusasõbrale.
Vaja läheb 24 cm diameetriga koogivormi.
Valmistamisaeg: 45 minutit. Küpsetusaeg: 20 minutit. Kook tahab külmas seista 1 tund + 1 tund
Šokolaadi-liivataigna valmistamiseks läheb vaja:
95 g tuhksuhkrut
30 g mandlijahu
150 g pehmet võid
näpuotsaga soola
kaks teelusikatäit vanillisuhkrut
1 toatemperatuuril muna
225 g jahu
15 g küpsetuskakaod
Sega kausis käsitsi vispliga või köögikombainis kokku tuhksuhkur, mandlijahu, pehme või, sool ja vanillisuhkur. Lisa muna ning jätka segamist, kuni moodustub ühtlane mass. Lisa segule läbi sõela eelnevalt kokkusegatud jahu ning kakao. Sega kuni kõik koostisosad on ühtlaselt segunenud. Vormi taignast pall ning jäta see tunniks ajaks kilesse mässituna külmkappi seisma.
Tunni pärast võta tainas külmkapist välja ning rulli see õhukeseks plaadiks. Eelsoojenda ahi 170 kraadini. Tõsta lahtirullitud tainas ettevaatlikult koogivormi põhja, ülejääkidest tee koogile servad. Küpseta koogi põhja ahjus pöördõhureziimil 20-25 minutit, niikaua kuni põhi on ilusti läbi küpsenud.
Põhjale lao nüüd kiht sügavkülmutatud marju. Imehästi sobivad sinna vaarikad aga võid kasutada ka näiteks segu mustsõstardest ja vaarikatest või kasuta hoopiski kirsse või põldmarju või murakaid või miks mitte ka astelpaju marju. Maasikaid väga ei soovitaks, pigem sobivad sinna šokolaadikihtide vahele hapukamad marjad.
Tõsta kook hetkeks kõrvale ning tee valmis šokolaadikreem.
Earl grey teega maitsestatud šokolaadi ganache'i valmistamiseks läheb vaja:
150 g rõõska koort
supilusikatäis earl grey teed
200 g tumedat küpsetusšokolaadi
200 g piimašokolaadi
60 g võid
Tükelda mõlemad šokolaadid kaussi. Soojenda kastrulis rõõsk koor. Lisa sellesse kotike earl grey teepuruga ning lase teel tõmmata vähemalt 5 minutit. Võta teekott koore seest välja ning kalla väga soe koor tükeldatud šokolaadide peale. Sega kuni šokolaad on sulanud ja lisa siis segule tükeldatud või. Jätka segamist kuni või on sulanud ja mass on ilus ühtlane segu. Kalla ganache marjadele ning jäta kook vähemalt tunniks külmkappi tahenema.
Enne serveerimist võid koogile kaunistuseks raputada natukene riivitud tumedat šokolaadi.
No comments:
Post a Comment