Wednesday 20 July 2022

Prantsusmaa suve 20 omapära.

Juuli algus tähistab siin les grandes vacances algust, ehk siis lastel algab suur suvevaheaeg ja kuigi me nüüdseks oleme jõudnud juba peaaegu juuli lõppu, siis mind inspireeris seda postitust tõlkima hoopiski viimase kolme nädala eriti kuumad temperatuurid. Laste koolivaheaja algus on olnud siin ainult päikseline ja termomeeter näitab päev päevalt üha kõrgemaid temperatuure.  

Mis siin riigis siis suve eriti hästi iseloomustab? 

1. Liialdamata võib väita, et kõik asutused on augustis kinni. Kohalikku eluolu tundmata küsiks kohe pourquoi? ehk siis miks ometi? Kuid kahjuks ei saa sellele küsimusele enamasti paremat vastust kui et c'est comme ça ehk siis see lihtsalt on nii. On alati olnud ja ilmselt jääb nii aegade lõpuni. Eks igal pool puhatakse ju aga prantslased puhkavad kõik augustis ja selle tulemusena on põhimõtteliselt terve riik augustis suletud.

2. Väga suure tõenäosusega paneb uksed augustis või vahel juba ka juulis kinni näiteks su lemmik pagariäri. Prantslased ja nende suhe oma lemmik pagariäriga või täpsemalt seal müüdava baguette'iga on üks ülimalt püha suhe, mille katkemine congés payés tõttu, on enamike arvates ikka üks paras sigadus. Sest ühegi teise pagariäri baguette pole ju võrdväärne oma lemmik pagariäri pika saiaga. 

3. Kui sa juhtumisi peaksid augustis siin haigeks jääma, siis on enam-vähem kindel, et oma arsti sa ei näe ja sind saadetakse heal juhul teise linna otsa, kus asub ainuke avatud arstikabinet. Also, lapse sünnitähtaega ei soovita kogenumad emad augustisse teps mitte planeerida, sest see pidi võrduma enam vähem katastroofiga.

4. Mina oma väikelinnas selle konkreetse omapäraga kokku puutunud pole aga väidetavalt on see suurlinnade metroodes ainuke aeg aastas, mil hommikul tööle minnes istuma saab. 

5. Seda küll vaid niikaua, kuni rongifirma hakkab tegema plaanilisi hooldustöid ning liine kinni panema ja ronge vähendama, mistõttu on hommikustel istumistel kiire lõpp. Siin pisikeses väikelinnas muutub juuli alguses tavaliselt bussi seltskond. Esiteks ei oota hommikuti bussipeatuses enam ükski laps. Meie koduni viivat bussiliini kasutavad näod on mulle viie aastaga ikka juba enam vähem tuttavaks saanud ja pea iga suvi kaovad need näod juulis ära ja ilmuvad päevitunult septembris jälle välja. 

6. Prantsuse suvi on enamjaolt päikeseline ja pigem ikka soojemapoolne. Mis tähendab seda, et hommikuti enne tööle minemist pannakse kõik aknakatted ette, et õhtul koju jõudes oleks toas vähegi talutav temperatuur. Ja on üsna tavapärane, et need aknakatted saab üles tõmmata alles vahetult enne magama minemist, mis tähendab seda.... et aasta kõige valgusküllasemal ajal istuvad prantslased tavaliselt toas pimedas. 

7. Elu kuumalaine ajal tähendab seda, et kui sa oma kodu uksest välja astud, siis tabab sind selline pahvak kuumust nagu tavaliselt puhkusereisi sihtkohta jõudes lennukist välja astudes. Tead ju küll seda tunnet? Ainult et see siin pole mingi puhkusereis, su sihtkoht on kontor või tehas või supermarketi kassa ja sul pole ujumisbasseini, all-you-can-eat hommikusööki ega minibaari magamistoas.

8. Laste mänguväljakute atraktsioonid on nii kuumad, et nendel võiks vabalt muna praadida. 

9.Kõik hakkavad ümberringi grillimeistriteks. Iga lõuna/õhtu on keegi ümbruskonnas, kes grilli välja võtab ja enamasti juhtub üks kahest. See teeb su kas a) väga näljaseks (sest need grillilõhnad on ju nii isuäratavad) või b) vihaseks, sest su äsja kuivama pandud pesu lõhnab poole tunni pärast nagu üks mahlane grillvorst. 

10. Roosa veini hooaeg on täies hoos.

11. See eelmine punkt tähendab siin muide seda, et poed hakkavad tegema roosa veini pudelitele "võta kaks maksa ühe eest" pakkumisi ja sellisest pakkumisest ei saa ju ometigi lihtsalt niisama mööda kõndida. Elagu roosa veini hooaeg!

12. Inimesed tänavatel näevad suvel eriti head välja.

13. Ja sind tabab kleidikadedus, sest kust kohast ometi prantsuse naised ostavad tööle sobilikke suvekleite? See on tõeline müstika. 

14. Pariisis avatakse keset linna liivarand aga selle kohta ei oska ma midagi kosta. Pidavat olema suurlinlaste suvine meelelahutus. 

15. Restoranide terrassid on nii inimesi täis pikitud, et sa ei saa liigutada ei oma küünarnukke, põlvi ega kaela. 

16. Parkides on põhimõtteliselt sama probleem. 

17. Ilmateade hakkab näitama veetemperatuure nagu see oleks mingi suuremat sorti eksootika. 

18. Ükskõik milline pink vaatega kasvõi ühele puule on sobilik koht pikniku pidamiseks.

19. Turistide hordid vallutavad kõik riigi suurlinnad ning lõuna-prantsusmaa rannad ja kõik Pariisi sillad on täis poseerivad pruutpaare. 

20. Ja kõik kohalikud istuvad vähemalt kaks korda (minnes ja tulles puhkusereisilt) suve jooksul mitu tundi kiirteedel mitmesajakilomeetristes ummikutes. On teatud nädalavahetused juuli lõpus/augustis, mida kõik teavad, kui "mustad päevad" liikluses. Kõik üritavad neid vältida aga sellest ei tule kunagi midagi välja, sest nendel päevadel on üle riigi kiirteedel lihtsalt nii palju autosid (loe: KÕIK puhkavad augustis), et tekkivad ummikud venivad sadade ja sadade kilomeetrite pikkuseks. 

Aga vaatamata mõningatele ebamugavustele, igapäeva elu pausile panemisele ja kohatisele põrgukuumusele on suvi Prantsusmaal siiski väga meeldiv. 

Bisous

No comments:

Post a Comment