Tuesday 18 October 2022

Viigimarjad ja viinamarjad

 

Mõlemad on meil siin sügise vaieldamatud lemmikud. Turulettidel vaheldub üks teisega ja alles seejärel tulevad riburadapidi järgi õunad, pirnid, ploomid ja seejärel võib silmata juba esimesi mandariine ja apelsine. Kui viigihooaeg on tunduvalt lühem ja hakkab tänaseks läbi saama, siis viinamarjade oma jätkub veel jupp aega. Erinevate piirkondade sordid valmivad erinevatel aegadel ja nii leiab kohalikku viinamarja veel hea mitu nädalat. Viigimarju leidub ka muide täitsa kohalikke, st et need on siis Prantsusmaalt pärit ja mitte Türgist, kuigi sealt viimasest impordituid on turul ka jah, ja millegipärast alati soodsama hinnaga, mis sest et tulevad ju palju kaugemalt. Ja lõuna-prantsusmaal on viigimarjade kliimat küll ja küll. 

Kui viinamari on parim lihtsalt niisama (või siis veiniklaasis), siis viigimarjadega annab igasuguseid küpsetisi teha. Nii soolaseid kui magusaid. Värskeid viigimarju passib panna puuviljasalatisse- ma olen suur puuviljasalati fänn ja seda aastaringselt, mis tähendab, et mu salati koostisosad varieeruvad vastavalt sellele, millise puuvilja hooaeg parasjagu on. 

Sel aastal katsetasime aga ka viigimarja-õuna crumble'i retseptiga ja mandli-viigimarjakoogiga. 

Crumble ehk purukooki annab vist teha peaaegu ükskõik milliste puuviljadega ja alati jätkub koogist umbes kaheks päevaks. Pealegi on seda tainast nii lihtne kokku segada. Viigimarjadega variant oli igatahes yummy, nii et soovitan järgi proovida. 

Soolastest retseptidest teen ma alati vähemalt korra viigimarja, sinihallitusjuustu ja serrano singiga salatit. Värsked viigimarjad sobivad ülihästi ka pardi- ja kanalihaga, või siis malmpotis kauaküpsenud sealihaga. No ja üsna pea on aeg viigimarjamoosi ja foie gras jaoks. 



Bisous

No comments:

Post a Comment