Sunday, 5 February 2017

Retsept: Gâteau de crêpes ehk pannkoogikook

Tere pühapäev! Tulid nii hullu vihmasaju ja tormituulega, et mul hakkas mitu korda öösel hirm me katuse pärast. Ilmateade ütleb, et tuul puhub täna- nii nagu eilegi- kohati 95 km/h. Arva ära, kas me pistame täna nina ukse vahelt välja või mitte. Ma arvan, et me ei keera isegi mitte ust lukust lahti.

Algselt oli mul plaanis sellest koogist kirjutada neljapäeval, kui me siin pannkookide söömisega la Chandeleur'i tähistasime. Aga käesolev ei olnud sugugi üks harilik plaani järgi minev nädal. Nii küpsetasin ma küll pannkoogid sel päeval valmis aga koogi tegemiseni ei jõudnudki. Crêpes'id said reede õhtuks niisamagi otsa. Üritame  täna siis kaugemale jõuda.

Tormise pühapäeva veedame niisiis jällegi pannkoogilõhna täis köögis ja pärast teleka ees rugbyt vaadates. Tähendab, üks meist vaatab telekat, ma pean omale küll mingi muu tegevuse selleks ajaks leidma. Rugby on siin peaaegu nagu rahvuslik spordiala, millest ma ei teadnud enne C-ga kohtumist praktiliselt mitte midagi. Nüüdseks olen ma küll mõningaid mänge näinud, reegleid ikka päris täpselt ei tea (aga kui keegi küsib, siis Uus- Meremaa võistkond All Blacks on mu lemmik, sest nad on mitmekordsed maailmameistrid) ja ausalt öeldes, ei plaani ma täna ka fänniks hakata. C seevastu on kunagi isegi kodukandi võistkonnas mänginud, teab kõiki reegleid unepealt ja veedab täna (nagu ka eile) mitu tundi teleka ees, parasjagu algas mingisugune 6 nations turniir vms.
See, et meie kodus telekas mängib, on nii haruldane nähtus, et väärib omaette märkimist. Täna on vist kolmas kord selle aasta jooksul.

Kuna ma rugby reeglitest ei oska kirjutada, siis jagan hoopis pannkoogikoogi retsepti.
Kook koosneb kolmest osast. 

Pannkoogitaigna valmistamiseks läheb vaja: 250 g jahu, 4 muna, pool liitrit piima, näpuotsatäis soola, teelusikatäis vanillisuhkrut, ühe apelsini riivitud koor ning soovi korral pisut rummi või Vana-Tallinna likööri.

Sega kausis jahu, sool, vanillisuhkur, riivitud apelsinikoor ja munad. Lisa tasakesi segades piim (ning korgitäis rummi või likööri). Aseta pannkoogitainas niikauaks külma kuni valmistad apelsinikreemi. 

Apelsinikreemi jaoks on vaja: kahe apelsini mahl ning nendelt riivitud koor, ühe sidruni mahl ning selle riivitud koor, 4 muna, 120 g tuhksuhkrut, 80 g võid (toatemperatuuril).

Kreemi valmistamiseks sega kausis apelsini ja sidruni mahl, mõlema tsitruselise riivitud koor, suhkur ja munad. Aseta kauss veevanni ning keeda segu pidevalt segades kuni esimeste mullide ilmumiseni. Kui kreemi temperatuur on 35 ja 40 kraadi vahel, lisa kuubikuteks lõigatud või (toatemperatuuril). Sega kuni või on täielikult segunenud ning kreem on ilus- sile ja ühtlane.

Küpseta valmis imeõhukesed panni suurused pannkoogid. Sellest taignakogusest peaks saama u 15-18 crêpes'i. 
Pannkoogikoogi valmistamiseks eelkuumuta ahi 170 kraadini (kui võimalik, siis kasuta pöördõhu režiimi). Määri u 20 cm läbimõõduga vorm võiga ja aseta põhja pannkook. Kata pannkook apelsinikreemiga. Jätka nii vaheldumisi kuni vorm on täis või kuni pannkoogid on otsa saanud. Viimaseks kihiks jäta crêpe. Küpseta kooki umbes 30 minutit. Võta kook ahjust ning enne tuhksuhkruga ja apelsiniviiludega kaunistamist, lase koogil jahtuda. 

Koogi kõrvale tee šokolaadikaste. 
Šokolaadikastme valmistamiseks läheb vaja: 25 g kakaod, 65 g tuhksuhkrut, 10 cl vett, 10 g toatemperatuuril võid.

Sega potis vesi, kakao ja suhkur. Lase segu keema ning tasasel tulel pidevalt segades keeda umbes 3 minutit. Lisa või ning keeda saadud segu veel umbes 4 minutit, samal ajal pidevalt segades. Võta pott tulelt ning nirista kaste pannkoogikoogile või serveeri eraldi kausis.

Head pannkoogitamist ja mõnusat pühapäeva!

No comments:

Post a Comment