Thursday 2 November 2017

Retsept: Eriline Taani õunakook

Hei!
Meil oli siin eile Pühakutepäeva tõttu töölt vaba päev. (Ma armastan neid vabu päevi, mis täpselt nädala keskele satuvad. Need on täpselt sama head kui need, mis reedesele või esmaspäevasele päevale langevad. Täna tööl olles oli koguaeg tunne nagu oleks esmaspäev aga õnneks keegi iga natukese aja tagant tuletas meelde, et homme on reede.)

Kasutasime eilset vaba päeva ja ilusa ilma kombinatsiooni ära ning panime autole talvevarustuse alla. Meil on juba kolm hommikut külmetanud. Tundub, et ma võin lumest unistama hakata.
Pärastlõunal tõstsime kolmanda toa mööblist tühjaks, sest leidsime nädala alguses sinna selle Õige värvi. Kontorituba saab kolmest toast kõige erilisema värvi ja ma väga loodan, et see saab reaalsuses olema sama äge kui praegu ühel internetist leitud inspiratsioonipildil, mida me iga õhtu imetleme. Tunne on igatahes õige. Koridori ja esikusse valisime samuti värvid välja, need saavad mõlemad omale kahes erinevas toonis seinad- ühe heledama ja teise õige pisut tumedama tooni. Laupäeval on plaan värvipoest tagasi tulla peotäie pintslite ja õige mitme värvipotiga.

Mööbeldamise ja rehvipesu vahepeal tegin aga kooki.
  Pealkirja järgi võiks siit nüüd oodata ühte klassikalist "koogi" retsepti aga mu meelest võiks ta tabavam nimetus olla hoopis Eriline Taani õunamagustoit. Nimelt puudub tal nii klassikalise koogi vorm kui ka ülejäänud harilikud komponendid- põhi, täidis ja kate. Või noh, tegelikult on tal need kolm viimast küll olemas aga mitte harjumuspärases järjestuses või koostises. Edasi lugedes näed õige pea, et vaja ei lähe ei jahu ega suhkrut. Erilist Taani õunakooki serveeritakse magustoidukaussides või pisikestes trendikates moosipurkides. Mul viimaseid polnud aga kohalikust klaasitehasest ostetud magustoidukausid tundusid umbes sama toredad. Vist nende tõttu tahaksingi ma kangesti seda rohkem magustoiduks kutsuda.

Originaalretsepti leidsin greenkitchenstories blogist.

See nägi seal absoluutselt isuäratav välja. Ja et koostisosade nimekiri ja õpetus ei olnud kumbki kilomeetrised, otsustasin katsetada. Pooled asjad olid nagunii juba kodus olemas.
 Järgmisel korral tean paremini. Olgugi, et retsepti järgides valisin poest need kõige kõige punasemad õunad (olid küll kohalikud aga sarnanesid kahtlaselt palju Lumivalgekese muinasjutu õunaga), siis minu kompott jäi ikka märksa kahvatum selle kõrval, mis originaalis ilutseb. Nad ikka kasutasid seal silmipimestavalt punase kompoti saamiseks granaatõuna- või peedimahla. Või siis fototöötlust. Mine sa tea. Järgmisel korral ostan igal juhul ühe granaatõuna ka. Tahan näha, kas saab nii punaseks nagu nende pildil või ei saa. Peeti ma ei söö.

Ingveriga ei maksa liialdada. On teine väga intensiivse olekuga ja võib kompotis liialt domineerima hakata aga natukene mõjub samas jälle hästi ja huvitavalt. 1 teelusikatäis on väga maksimum mu meelest. Õunakompott levitab keedes nii isuäratavat lõhna, et on reaalne oht see enne nahka pista, kui magustoidu kokkupanemiseni jõuad. Lihtsalt hoiatuseks. Lisaks hõljub köögis pärast selline jõulutunne, et hakka või järgmiseks piparkoogitainast rullima ja glögi jooma.

Datleid läks mul natuke rohkem kui retseptis oli ette nähtud. Aga võib-olla olid minu omad lihtsalt minid. Pähkli-mandli-datli segu võiks olla pigem õhuke kiht, et pähklimaitset liiga palju ei saa.

Muidu oli Taani õunakooki hästi lihtne teha ja kui sa just blogi jaoks samal ajal pilte ei tee, siis võtab kogu "küpsetus" üsna vähe aega. Samal ajal kui õunad tasasel tulel podisevad, jõuab vabalt kõik ülejäänud asjad valmis teha. Pähklid röstida ja hakkida, datlid purustada, vahukoor valmis vispeldada jne. Ja lõpetuseks ei ole sugugi mitte vähetähtis mu meelest, et pärast ei näe köök välja nagu kuueaastastele oleks tunniks ajaks vaba voli antud ning kraanikauss ei upu mustade nõude kuhja alla. Nõudepesu võib ju olla mõne lemmiktegevus ja mõne lemmik stressimaandaja aga natuke tüütu on ta igatahes. Sellest koogist jääb aga heal juhul järgi üks pesemist vajav kauss, kastrul ning lõikelaud. Easy.

 Õunakompoti jaoks läheb vaja:
1 kg punaseid õunu (kui sa punaseid õunu ei leia, siis võid kompotile värvi andmiseks lisada ka natuke granaatõunamahla või peedimahla)
250 ml vett
1 teelusikatäis riivitud värsket ingverit
pool teelusikatäit vanillisuhkrut
1 teelusikatäis kaneeli
1 teelusikatäis kardemoni
1 supilusikatäis sidrunimahla

Datli ja pähkli segu jaoks:
180 g mandleid
100 g Kreeka pähkleid
8 datlit

Katteks:
1 pakk vahukoort

Pese õunad, jäta koor alles ja võta südamik välja ning lõika suupärasteks kuubikuteks. Pane õunatükid kastrulisse, lisa vesi, värske riivitud ingver, vanillisuhkur, kaneel ja kardemon. Lase madalal tulel kaane all umbes 20 minutit podiseda. Ni kaua kuni õunad on mõnusalt pehmeks keenud.

Samal ajal pane pähklid ja mandlid küpsetuspaberiga kaetud ahjupannile ja rösti 150 kraadi juures umbes 15 minutit. Eemalda datlitelt kivid ja pressi kahvliga püreeks. Purusta röstitud pähklid ja mandlid, pane peotäis kõrvale hilisemaks kaunistamiseks, ja sega pähklisegu datlitega.

Kui õunad on küpsed, lisa kompotile sidrunimahl ja soovi korral võid miksriga kompoti päris püreeks teha. Pane õunakompott niikauaks külmkappi kuni vahustad vahukoore teelusikatäie suhkruga teravatipuliseks vahuks.

Koogi serveerimiseks kasuta väikeseid magustoidukausse või pisikesi armsaid moosipurke. Aseta kausi põhja õunakompott, puista peale üsna õhuke kiht pähkli-datli segu, kata vahukoorega ja raputa peale kaunistuseks kõrvalepandud pähklisegu.

Kausid võid ka natuke enne pidu valmis teha, seisavad paar tundi külmikus päris edukalt.
Yummmm!!
Bisous

No comments:

Post a Comment