Sunday 10 December 2017

Obernai jõuluturg ja aaretejaht

Obernai on pisike Alsace'i linnake, kus me eelmisel pühapäeval aaretejahti pidasime, vahepeal hõõgveini topsiga külmetavaid sõrmi soojendasime ja kohaliku küpsetise bretzel'iga kõhtu täitsime. Käisime sõpradel Alsace'is külas ja nende imearmsa linnakese kõrval on täpselt sama imearmas Obernai. Kuna me polnud Obernai's varem käinud, viisid sõbrad meid sealsele jõuluturule aga niisama jalutamise asemel osalesime hoopiski aaretejahis. 

Alsace'i piirkonna umbes kolmkümmend linnakest korraldavad igal aastal jõulude ajal aaretejahte. Mõistatusest mõistatuseni saab nii iga linnakese põnevamad tänavad ja nurgatagused läbi käia, natuke iga linna ajaloo või põnevama hoonega/skulptuuriga tutvuda ning igat aaretejahi lõppu jõudnut ootab ka pisike kingitus. Mu eelmise postituse origami täht oligi meie aaretejahi kingitus.

Nagu mainisin, siis terve Alsace'i piirkonna peale on ligi  kolmekümnes linnas võimalik jahti pidada ja kolme linna aaretejahi läbinud saavad osaleda veel mingis suuremat sorti auhinnaga loosimises.
Tavapärase jõuluturul jalutamise asemel on see suurematele ja väiksematele seiklushimulistele hästi vahva vaheldus. Või külalistele linna tutvustamiseks hoopiski omapärane viis. 
Tavaliselt kulub jahi läbimiseks u tund, poolteist, sõltuvalt sellest, kui osav sa mõistatuste äraarvamises oled. Peatänavatelt saab põigata kitsukestesse tupiktänavatesse, et mingi filosoofi elumaja daatumit otsida või peaväljaku kuuse ümber tiirutades kõige magusamat majakest otsida.

Sõbrad teadsid rääkida, et samas piirkonnas tehakse tavaliselt ka suviti sarnaseid aaretejahte. Turismipunktist saab küsida mõistatuste vihikut ja jaht võibki alata. Kui sinnakanti puhkama satud, siis järgmine kord tead. 
Alsace'i puitsõrestikmajade kujulised küünlahoidjad.
Mõista mõista.... Aaretejahilised mänguhoos.
 
Mina ja C parim sõber M
Prantsusepärased piparkoogid. Pains d'epices maitseb samamoodi nagu meie piparkook aga on pehme ja keeksikujuline ja võib kaaluda umbes 5 kilo nagu need muljetavaldavad küpsetised selle kondiitriäri vaateaknal. 

Ilusat teist adventi!
Bisous

No comments:

Post a Comment