Wednesday 18 April 2018

Reisile. Hollandisse.

Lähme puhkusele! 
Mõned päevad veel ja meid ootab ees minipuhkus Hollandis. Meie eelmine reis tuulikutemaale jääb juba kahe aasta taha. "Küll see aeg ikka lendab" vangutab kolmekümneaastane pead ja heietab edasi. Lugesin paar päeva tagasi meenutuseks toona kirjutatud reisipostitusi ja täpselt nii nagu ma olin siis ühe jutu lõppu lubanud- sinna tahaks kindlasti tagasi minna. Selle lubaduse saab nüüd õige pea travelling list'ist maha tõmmata. 

Meie juurest on Amsterdami umbes 600 kilomeetrit, mis tähendab seda, et umbes 6 tundi saame me rahulikult autoaknast kilomeetriposte lugeda. Tegelikult ei ole meil selleks kunagi mahti. Mõne jaoks on 600 km ilmatuma palju, teise jaoks jälle täitsa vähe- eks see sõltub iga inimese sõiduharjumustest. Mul ei ole enam ammu seda tunnet, et 4 või 6 tunnised sõidud oleksid ebanormaalselt pikad. Selliste pikkade reisidega harjub üllatavalt kiiresti. Eriti kui mul on meeles hea muusika, pakk küpsiseid ja huumorisoon kotti kaasa pista. 

Öömajaks valisime seekord külaliskorteri, kus meie päralt on magamistuba, elutuba, vannituba ja köök ning kus terrass piirneb kolmest küljest kanaliga. Loodetavasti ootab meid Hollandis nii hea ilm, et seal terrassil saab piltilusat hommikusööki nautida.
Eelmisel korral me Hollandis väga ringi ei sõitnud. Seekordset reisikava kokku pannes avastasime aga et see riik on ikka nii imepisike, mistõttu võtsimegi plaani Amsterdamist ka natuke kaugemale rännata. Ööbimiskoha leidsime bedandbreakfast.nl lehe kaudu ja asub see u poole tunni kaugusel pealinnast.
Kuidas sina reisiplaane teed? Kas paned kõikideks päevadeks kava kirja, teed nimekirja must-see vaatamisväärsustest? Või otsustad seal ja siis, kuhu minna ja mida teha?

Seekordseks puhkuseks ei teinud me mingit kindlat kava. Ostsime Michelini giidiraamatu, kust valisime välja mõned kohad, mida külastada tahaks. Kuhu me mingil päeval sõidame, selgub hommikul silmi lahti tehes ja aknast välja vaadates. Natuke sõltub kõik ilmataadist, sest Keukenhof'is tahaks näiteks kindlasti päikeselisel päeval jalutada, samas kui van Gogh'i muuseumi külastuse ajal võib vabalt konni või vihmausse taevast alla sadada.

Üks päev on kindlasti plaanis veeta Keukenhof'i lillepargis. Selles samas maailma suurimas lillepargis, mis meid eelmisel korralgi ajendas Hollandi poole suunda võtma. Eelmisel korral ajanappuse tõttu nägemata jäänud maailma suurim lilleturg(oksjon) on sel korral samuti plaanides. Sinna peab hommikul hästi varakult kohale minema aga pidavat olema seda väärt külastus. See on see koht, kust su kohalikus lillepoes müüdavad hollandi roosid ja tulbid on kõik teele saadetud. 

Siis on meil plaan sõita natuke ringi riigi põhja osas, kus asub linn, millel tänavaid ei olegi. Selle asemel sõidetakse seal igapäevaselt ringi ainult paatide, kanuude ja kõiksugu muude veesõidukitega. Hollandi kaarti vaadates tundus meile esmapilgul, et äkki see koht jääb külaliskorterist natuke liiga kaugeks. Google maps teatas aga et meid lahutab vaid umbes 90 kilomeetrit ehk siis vähem kui kaks tundi autosõitu, mis tähendas loomulikult seda, et what-to-visit nimekiri sai hoobilt täiendust. 90 kilomeetrit. C-l kulub sama palju kilomeetreid iga päev tööle minemiseks ja koju tagasi tulekuks. 

Sellest vahemaade võrdlemisi miniatuursetest numbritest innustust saades uurisime veel natuke teisi kante ja võtsime plaani sõita korra ka Hollandi läänekaldale, kus peaks asuma kaheksandaks maailmaimeks kutsutav hiigelsuur tamm. Teejuhi raamat kiidab veel ka Kuningapalee parki ja Het Loo paleed aga need jäävad praegu tagavara variandiks, kui meil juhtumisi mõnel päeval natuke liiga palju vaba aega tekib. Unustamata seda, et tegu on siiski minipuhkusega ja plaane on meil juba üksjagu, siis ma väga palju neile kahele ei panustaks. Ühe päeva tahame veeta kindlasti ka Amsterdamis. Plaanisime sinna paar muuseumit, mis eelmisel korral nägemata jäid, avokaadobaari... ja ehk on seal midagi veel näha ja teha.

Nüüd kui reisiplaanid on enam vähem paika saanud, algab puhkuseplaneerimise hoopis keerulisem osa. Mis ma kohvrisse kaasa pakin?

Bisous

No comments:

Post a Comment