Monday 10 September 2018

Tahaks nii väga, et külmaks läheks...

...sest siis saaks me oma uhiuude kaminasse igal õhtul tule teha. Ja kaminatule paistel kakaod või hõõgveini juua, värskeid ahjust tulnud kaneelisaiu süüa ja raamatut lugeda või kampsunit kududa või vaadata, kuidas akna taga hästi hästi vaikselt lumehelbeid sajab... Oh, ma tunnen juba iga oma keharakuga- see sügis-talv hakkab siin nii-iii mõnusalt õdus olema. Tule juba rutem.  

Ma teen reisipostitustesse täna pisikese pausi ja näitan vahepeal meie kõige uuemat sisustuselementi- Jøtul kaminat. 
Kamin leidis oma koha meie elutoas tegelikult juba augustis, ühel hästi hästi palaval esmaspäeval, kui suvepuhkuse riided alles pesunööril kuivasid ja kohver poolenisti veel igast eesti kraami täis oli. Mina olin sel päeval esimest päeva tagasi tööl aga õnneks olid siin samal ajal oma suvepuhkust veetmas C vanemad koos tädi ja onuga, nii et abijõud olid kohe käepärast. Need kätepaarid kulusid ära küttepuude riita ladumisel, sest teades ühte meist siin- otse loomulikult oli vaja ju küttepuude hunnik tellida samale päevale kui kamina paikapanek.  

Väidetavalt oli siin olnud tol päeval korralikult segadust, sagimist ja sekeldusi. Minule räägiti pärast igatahes pikalt-laialt lõbusaid lugusid näiteks sellest, kuidas puuriit kolm korda kokku kukkus.  Selleks ajaks, kui ma töölt koju jõudsin, olid mõlemad tööd aga peaeaegu lõpule jõudnud. Ma sain umbes kolm viimast puud riita panna ja kaminat paigaldavaid töömehi väga puhtalt tehtud töö eest kiita. Sest ei juhtu just iga kord, et töömehed enda järel mu elutoas tolmu ka ära imevad. 

Et meil on ruutmeetritelt ikka üsna pisike ühekorruseline maja (ilma garaaži ja majapidamisruumita on köetavat pinda 95 m²), siis sai kaminaks valitud küttevõimelt õige pisike mudel. Suurem ja võimsam oleks siin sellest elamisest iga kord vaid korraliku sauna teinud. Teadsime juba maja ehitades, et tahame pelletikamina asemel puuküttega varianti. Ja asukohtki sai juba esimestele majaplaanidele just täpselt sinna märgitud, kus ta praegu uhkelt seisab. Täpselt kodu keskel. Kuigi muud kohad olid ka kaalumisel, tundus just see algusest peale ainuõige valik olevat. 
 Miks valisime pelletikamina asemel puukütte kamina?
 Me mõlema meelest on viimasel ehedam tuleleek, lihtsam käsitlus ja töökindlam eluiga. Ja kvaliteetne puuküttekamin on vähemalt siin väga palju kordi odavam kui pelletikamin. See oli ka üks üsna oluline tegur, sest kaminast ei saa meie põhilist kütteelementi. Selleks jääb ikkagi põrandaküte (ja tubades radiaatorid), mis tähendab seda, et pelletikaminasse investeeritud raha äratasuvuseks kuluks meil ilmselt rohkem aastaid, kui kaminale eluiga antud on.

C suhtus algusest peale pelletikaminatesse skeptiliselt, sest kõrgtehnoloogiline elektroonika ja ülikõrged küttetemperatuurid ei ole tema meelest nagu sukk ja saabas kokku loodud. Ja kuigi mõne jaoks võib olla ääretult tähtis võimalus diivanil istudes oma nutitelefoniga kamin tööle panna -klõps ja klõps-, siis meie ei näe selles vastupidi mitte mingisugustki võlu. 

Me tahtsime kindlasti kaminat, et põrandaküttelt õige natukene säästa (sest meie esimese talve küttearve oli oodatust vaid üsna palju suurem); et õhtuti kodus õdusat meeleolu luua (loe uuesti seda postituse esimest sissejuhatavat lõiku); et reisilt koju naastes kiirelt majja soojust saaks (sest põrandakütte keset talve paariks päevaks välja lülitamine on äärmiselt ebasoovitatav. proovisime järgi. rohkem ei tee nii). 

Nii et meie kamin on õige pisut rohkem meeleolu- kui tarbeasi. Ja me oleme vaatamata jätkuvatele üsna suvistele temperatuuridele seda siiski juba mõned korrad katsetanud. Ja jõudnud juba rohkem kui kolm korda ahastada nende kolme klaasi puhastamise pärast. No kellel oli vaja neid äärmisi pisi-pisikesi klaase? Kas sa tead,  K U I  halb on neid puhastada? Ei, ma ei vahetaks ainult esiklaasi mudeli vastu enam kindlasti aga ma tahan lihtsalt natuke ahastada. Sest diivanil istudes või köögis süüa tehes on tänu nendele pisikestele akendele väga meeldiv leekidele pilk heita- seepärast see kolme akanaga mudel valitud saigi- aga see puhastamine, see on halb. Väga halb. 

Selle talve küttepuud said laotud kolme kõrgesse riita garaaži ja mõned nädalad hiljem leidsime me ka täitsa ideaalselt kamina kõrvale sobiva küttepuude hoidja. Nüüd jahime veel neid kamina puhastamise tööriistu ja siis võib selle projekti lõppenuks lugeda. 

Kas tead, et see oli kõige kõige viimane asi, mis me maja ostuhinna sisse kauplesime ja mis siiani tegemata oli. Kamina paigaldus ja korstna ehitus siis, kamin ise hinna sisse ei kuulunud. Kas sa tead, mida see tähendab? See tähendab seda, et meie ostulepingu maja on nüüd päriselt valmis. Yay!

Meie kodusisustusprojektid ei ole aga kaugeltki veel lõppenud, kuid need on juba uued jutud. 

Bisous

No comments:

Post a Comment