Friday 23 November 2018

Must ostuhullus

Ma ju ütlesin. Nädal aega hiljem ei huvita kütusehind enam kedagi. Täna räägivad kõik ainult mustast reedest. Paak täis ja poodidesse ostlema.

Selline tunne on nagu nädal aega oleks keegi ajupesu teinud. Ausalt.

Miski turuuuringute app (mil nimeks Annie muide) on välja arvutanud, et prantslased kavatsevad täna ja järgneva kolme päeva jooksul poodidesse jätta u 5,7 miljonit eurot. Jah, lugesid õieti, 5,7 miljonit. On küll suur rahvas aga selline number võtab ikka esimese hooga üsna sõnatuks. 68% jõulukingitustest peaks jõudma järgmise kahe päeva jooksul jõuluvana kingikotti. Loodetavasti on habemega taat koti aegsasti valmis pannud.

Kusjuures, see jõulukingituste suur hulk mind isegi ei üllata. Natuke ju nagu loogiline ka. Et milleks osta järgmisel nädalal täishinnaga, kui täna saab poole soodsamalt. Eks? Aga õnnetuseks ei ole kogu see tarbimishullus nii must-valge. Ei osteta ju ainult kingitusi, ei osteta ju ainult hädavajalikke asju- nii paljud tänased ja homsed ostud on puhtalt emotsiooniostud, mil puudub igasugune seos ratsionaalse tarbimiskultuuriga. Ja tarbimiskultuur  s a a b  olla ratsionaalne.

Meil teeb ateljees hommikust kuni tööpäeva lõpuni häält kohalik raadiojaam. Igal muul ajal on hea muusika töö taustaks äärmiselt meeldiv aga see nädal on olnud natuke hullumeelne. Ja seda mitte mingi eriti hea playlisti pärast. Raadios kõlavad ju ka teatavasti reklaaamid ja need on sel nädalal olnud keskmisest hulga agressiivsemad. Allahindluseid ja hea hinna pakkumisi teevad nii pangad kui MacDonalds. Ja sinna vahele jäävad loomulikult kõik harilikud kaupmehed, kellest ei saa nagunii üle ega ümber- supermarketid, ehitusmaterjalidepoed, rõivabutiigid, kingakaupmehed, mänguasjapoed...

Mind ajab alati muigama kui reklaamitakse black friday'd ja siis reklaami lõppu lisatakse a l a t i "vendredi noir" ehk siis loomulikult on vaja prantslasele tõlget. Sest ega nad ju muidu ei tea, millest jutt käib See tõlge seal kõlab umbes nagu alkoholireklaami lõpus olev "tähelepanu tegemist on alkoholiga..." MacDonalds'i hamburgeri plakatreklaamil on Big Mac'i juurde samuti alati tärn joonistatud, ja plakati allosas on selgituseks üldse mitte väga pisikeses kirjas kirjutatud "le grand". Nii palju keeleteadmisi.

Mul kodus mängib kusjuures Eesti raadiojaam ja võrreldes sellega, mis siin toimub, elate teie seal nagu hoopis teisel planeedil. Planeedil, mida "black friday" ei ole veel alla neelanud. Siin ei ole ammu enam juttu ainult "mustast reedest" või "cyber monday'st" või isegi mitte ühest pikast nädalavahetusest. Siin käib jutt juba tervest mustast nädalast. Esmaspäevast alates on kaupmehed küll eelkõige e-poodides juba väga korralikke allahindlusi teinud. Osad laiemale avalikkusele, osad näiteks ainult kliendikaardi omanikele. Kui -10 või -20 peab ikka üsna hästi võrgutuskunsti valdama, siis -40 ja sealt edasi ei pea isegi silmapilgutamist väga oskama.

Mind on nädal aega kõikvõimalikes kanalites- alates raadiost kuni personaalsete sõnumiteni- manipuleeritud ostlema aga ma ei ole veel kordagi oma rahakotti lahti teinud. Mul oli vist plaan paar jõulukingitust küll ära osta aga hetkel suundume me hoopiski Strasbourg'i sõprade juurde, nii et vaatab, kas sellest plaanist tuleb midagi välja. Ma tean täpselt, mida mul vaja on, ja kui need asjad ei ole hüpersuper allahindlusega, siis võin ma selle ostlemise vabalt ka järgmisesse nädalasse lükata. Kui mu kingitus on soodushinnaga, siis ma loomulikult panen ta ostukorvi. Aga midagi niisama osta, lihtsalt sellepärast, et on allahinnatud, ei ole minu teema.

Ajupesust kurnatud peakesele annavad aga meelerahu tagasi vaprad pisikesed vastuvoolu ujujad. 

Positiivse koha pealt on nädala jooksul siin-seal erinevates meediakanalites esile kerkinud ka üleskutseid massitarbimishullusega mitte kaasa minema. Mitte hülgama oma põhimõtteid, loodussäästlikkust, mitte unustama toodete päritolu ja nende (enamasti) liiga lühikest elutsüklit...
On mõned prantsuse brändid, kes sellesama ostuhulluse vastu võitlevad allahindlusi mitte tehes. Respekt. Olgugi, et need tunduvad täna küll natuke nagu üksiku hüüdja hääled kõrbes aga keegi peab ju kuskilt pihta hakkama. Olen kindel, et järgmine aasta on neid hääli juba rohkem.

Kena nädalavahetust!
Bisous

No comments:

Post a Comment