Thursday, 30 May 2019

Retsept: Rabarberi-ingveri purukook ja isetehtud rabarberijäätis

Taaskord möllab köögis Härra Rabarber ja seekord lausa kahes retseptis korraga. Aga ma ei saa sinna midagi parata. Esiteks. Ma armastan rabarberiküpsetisi. Ja teiseks. Instagramist leitud rabarberi-ingveri purukoogi retsept osutus järgi proovides täiesti imetabaseks maitseelamuseks. 

C, kes rabarberi mainimise pealegi tavaliselt nägusid teeb, kiitis kooki juba esimesest lusikatäiest. Rabarber pidavat siin maitsema nagu laim ja see olevat yumm yumm. Nojah. Ma ei tea. Mu meelest on ikka rabarberi maitsega aga tõesti, kook ei ole väga magus. Mu meelest selles peitubki kogu rabarberikoogi võlu. Kes armastab magusamaid küpsetisi võib julgelt koogiretseptis välja toodud suhkrukoguseid suurendada. Ja ettevaatust ingveriga. Pisikesest jupist väga piisab, sest ingver on väga intensiivne ja võib tüütult domineerima hakata. Aga kui kogused on paigas, siis need kaks koos teevad ootamatuid (maitse)imesid. 

Esimesel päeval sõime kooki niisama, sest jäätis ei olnud sügavkülmas piisavalt külmetanud. Teisel ja kolmandal ja neljandal korral olid taldrikul kook ja jäätis ning see kooslus pakkuski meile neid imetabaseid elamusi...
Kui sa jäätise tegemist pelgad, võid kooki serveerida vabalt ka koos poe vaniljejäätisega aga ma väga soovitan sul vähemalt korra jäätisetegu ära proovida.

Ise jäätise tegemine (ilma mingisuguse spetsmasinata) on üllatavalt lihtne ja siinset retsepti saab kasutada edukalt ka igasuguste muude marjadega (vaarikate, mustikate, maasikatega...)
 Enne serveerimist on hea lasta jäätisel toatemperatuuril 10 minutit soojeneda ning isetehtud jäätise võiks pigem kiiresti ära süüa, sest erinevalt poe jäätistest ei sisalda see mitte mingisuguseid vajalikke säilitusaineid, mistõttu võib ta pärast mitut kuud sügavkülmas olemist, liiga jäiselt maitseda.  

Alljärgnevatest kogustest saab ühe 28cm läbimõõduga koogivormi täie purukooki ja 1,2 liitrit jäätist. 
Rabarberijäätis:

330 ml vahukoort
200 gr magusat kondenspiima
200 gr rabarberit
1 dl suhkrut
1 tl vanillisuhkrut

Koori ja haki rabarber. Lisa suhkur ja vanillisuhkur ning keeda tasasel tulel kuni rabarber on pehme.
Vahusta vahukoor tugevaks vahuks ning sega tasapisi juurde kondenspiim. Lase rabarberikompotil natuke jahtuda ning nirista see siis jäätisemassi hulka. Vala segu nõusse, millega jäätise sügavkülma paned. Kileta või kaaneta jäätisenõu ning aseta vähemalt 6 tunniks sügavkülma. 
Rabarberi-ingveri purukook:


500 g tükeldatud rabarberit
pisike jupp ingveri
100 g suhkrut


Kate:

100 g nisujahu
80 g kaerahelbeid 
100g võid
100 g suhkrut
1/2 tl jahvatatud kaneeli
näpuotsatäis soola

Koori ja lõika rabarber sentimeetri suurusteks tükkideks. Koori ja riivi ingverijupp ning sega rabarberi ja suhkruga. Laota ahjuvormi põhja. Katte jaoks näpi nisujahu ja või puruks, lisa suhkur ja kaerahelbed, töötle veelkord läbi. Laota taignapuru rabarberile. Küpseta 180-kraadises (pöördõhuga) ahjus umbes 30 min, kuni kate on kuldne ja krõbe ning rabarber pehme.

Mõlemad koos taldrikul viivad lihtsalt keele alla!
Bisous

No comments:

Post a Comment