Vaja läheb:
1 liiva/muretaigen (150 g jahu, 75 g pehmet võid, 3 supilusikatäit suhkrut, 8 cl leiget vett või leiget piima)
2 muna + 1 munakollane
100 g suhkrut
15 cl vahtrasiirupit
30 g sulatatud võid + kild vormi määrimiseks
Pool teelusikatäit vaniljeessentsi
130 g purustatud pähkleid (kreeka pähklid või maapähklid või hoopiski nende kahe segu)
Kuna meil valmistaigent kodus polnud, siis alustasin seekord koogitegu taigna kokku segamisest. Jahule lisasin suhkru ja pehme või tükid ning näppisin need omavahel kokku. Lisasin segule vähehaaval piima ja töötlesin seniks, kuni valmis ühtlane taignapall. Tõstsin taigna pooleks tunniks külmkappi seisma.
Sel ajal, kui taigen külmkapis puhkas, määrisin koogivormi võiga. Vahustasin miksriga munad ja munakollase kergeks vahuks. Lisasin munavahule vähehaaval suhkru, sulatatud või, vahtrasiirupi ja vaniljeessentsi. Segasin hästi läbi ja tõstsin kõrvale ootama. Puhastasin ja purustasin pähklid.
Seejärel panin ahju eelsoojenema 180 kraadini.
Võtsin taignapalli külmkapist ja rullisin ta ümmarguseks koogivormist pisut suuremaks kettaks ning tõstsin ettevaatlikult vormi. Tegin taigna põhja kahvliga augud ja katsin taigna küpsetuspaberiga. Selle peale panin küpsetuspärlid- me kasutame nende asemel tavalisi kuivube- ja eelküpsetasin koogi põhja u 15 minutit. Seejärel eemaldasin oad ja küpsetuspaberi ning valasin taignale purustatud pähklisegu. Sinna peale kallasin muna-vahtrasiirupi segu ning küpsetasin kooki ahjus veel 30 minutit, kuniks koogi servad kuldseks tõmbusid.
Pähklikook saab hästi rammus ja tummine, mistõttu sobib serveerimiseks kõrvale panna pall vaniljejäätist. Yummmmm!
Bisous
No comments:
Post a Comment