Monday 12 April 2021

Vitamiinikuller. Apelsinid, mandariinid, sidrunid



Ma olen crowdfarming'ust siin blogis varemgi juttu teinud. Põhjalikumalt võid lugeda näiteks sellest postitusest siit https://kristahblog.blogspot.com/2019/02/mis-on-crowdfarming-kuidas-adopteerida.html

Sellel aastal on tänu crowdfarming'u lehele meie ukse taha kohe päris mitu kasti saabunud. 

Kõige esimeses olid apelsinid. Seejärel tellisime kastitäie veriapelsine. Siis tuli pakk mandariinidega, pärast seda sidrunitega ja kuskil vahepeal ostsime mitu head liitrit oliiviõli ka.
 Veriapelsinid olid neist kõige erakordsemad- 6 kiloses kastis oli kolme erinevat sorti veriapelsine aga need kõik olid ülimagusad ja hästi mahlased ja lihtsalt superhead. Teine kast, mille sisus me väga positiivselt üllatusime, olid mandariinid. Jällegi, nii mahlaste ja nii magusate mandariinide peale ei satu tavakaubanduses just eriti tihti. Veriapelsinid tulid Sitsiiliast, mandariinid ja apelsinid Hispaaniast, sidrunid ja oliiviõli samuti Itaaliast. 

Kõiki puuvilju tuli mu meelest 6 kilone kast (me ei tellinud neid korraga, ikka ükshaaval). Ja kõik nad olid värskelt puu otsast nopitud ning paari päevaga meieni toimetatud. Mandariinidel olid veel täiesti värsked rohelised lehedki küljes. 
Veriapelsinidest keetsime natukene moosi. Aga üldiselt sõime lihtsalt niisama magustoiduks, sest need olid tõeliselt head. Mandariinid sõime niisamuti niisama ära. Need seisid väga hästi väga mitu nädalat jahedas majapidamisruumis. Kõige viimaseid hoidsime muide külmkapis, nipp, tänu millele mandariinid seisavad eriti kaua. Sidrunitest tegime mitu korda kooki aga neid on hetkel veel ka järgi, sest see kastitäis jõudis alles eelmisel nädalal me ukse taha. Aga sealt on kahjuks tulnud mõned ka ära visata, tundub et nad said teekonnal vist külma vms. Ja ega ma ei oska 6 kilo sidrunitega ka väga midagi ette võtta peale koogi ja limonaadi tegemise. Apelsinidest keetsime ka vist mõne purgi marmelaadi ja ülejäänu pistsime niisama nahka. Sellel talvel oleme me oma vitamiinivajaduse eest väga hästi hoolt kandnud. 
 
Crowdfarming'u lehelt saab muide ka Eestisse tellida mõningaid värskeid puuvilju. Nüüd on neil tunduvalt rohkem tootjaid, kui selles esimeses postituses kirjutasin. Praegu kestab veel näiteks apelsinide ja sidrunite hooaeg. 


Bisous

No comments:

Post a Comment