Tuesday 30 August 2022

Suvepuhkus Šotimaal. The Malt Whisky Trail.

 Strathisla Distillery

Viski ja Šotimaa kuuluvad kokku umbes nagu Prantsusmaa ja vein. 

Ja nii nagu meil siin on mitmes piirkonnas veiniteed, mida mööda sõites saab veiniistandustes degusteerimisi nautida, on Šotimaa põhja osas Speyside piirkonnas viski tee- The Malt Whiskey Trail.

 Ametlikult kuulub sinna kaheksa viskimaja. Tegelikult jääb neid sinna piirkonda hulga rohkem. Neist kaheksast seitse on täiesti töötavad tehased, kaheksas on lihtsalt ajalooline kompleks. Kõiki neid külastada ei saa, aga pea kõikide ees on võimalik peatuda ja pilti teha ning paljud neist on ikka väga fotogeenilised. Viskitootmine kõrvale jättes, on paljudes kohtades tegemist lihtsalt ägedate hoonete kompleksidega, kus keskmes kõrgub alati üks korsten ja vesi- enamasti jõgi- pole kunagi kaugel.  

Meie külastasime kahte viskimaja- ühte sellel viski teel ja teist Glasgow's. Olgugi, et me pole kumbki kange alkoholi tarbijad. Selliseid tootmisi on ikkagi alati põnev uudistada- viski tootmisprotsessi jälgida ja no siis lõpus ikka degusteerida ka, kuigi pean ütlema, et ma eelistan pigem veiniistandusi külastada. Aga no Šotimaad külastades peab korra (või kaks) ikka viski ka ära proovima. 

Vahemärkusena olgu öeldud, et viskiga ma suureks sõbraks ei saanud, isegi mitte pärast kõiki neid ilusaid viskimaju, aga see-eest leidsime me mõned päevad hiljem ühes järgnevatest peatuspaikadest pisikese aga imeilusa tootekonseptsiooniga džinni tootmise- ja see jook hakkas mulle üllatuslikult väga meeldima. Kadakamarjadest, Loch Nessi veest ja teraviljapiiritusest ning siis maitsetaimede ja lilleõite, ürtide ja puuviljade koostoimest sünnib üks omapärase maitsega alkohol, mis oli hoopis rohkem minu maitse- ja ilumeelele, kui viski. 

Viski on ja jääb aga paratamatult üheks oluliseks Šotimaa sümboliks ja kui me hakkasime otsime, mida sõpradele suveniirina kaasa tuua, siis lisaks klassikalisele viskipudelile leidsime veel rohkelt viskit sisaldavaid tooteid- alates viskikoogist ja viski-apelsinimoosist (viimane kõlab ju täitsa yummy'ilt ja seda ta muide ka on- proovisime järgi) kuni viskilõhnalise seebi ja kätekreemini, mida me hoopis umbusklikumalt käes hoidsime. Kes see tahaks ju ikka enne tööle minekut viskilõhnalist kätekreemi kasutada ja siis päev otsa kahtlastes lõhnades ringi käia? Või kuidas...  

Allpool näed viski teele jäävaid viskitootjaid- me nägime kahe päevaga lõpuks peaaegu kõik kaheksa ära ja siis veel mõningaid ning kõige viimane on see, mida Glasgow's külastasime ja kus ka degusteerimas käisime.  

 The Glenfiddich Distillery

Glentauchers Distillery

Benromach Distillery

Craigellachie Distillery

Glen Grant Distillery




Talisker Distillery 

Glen Moray Distillery




Benriach Distillery 


The Clydeside Distillery 
  
 

Järgmises postituses saame taaskord M'i ja U'ga kokku. Käime koos Highland Games'i vaatamas, avastame ühte kindlust, naudime imeilusat ilma ja teeme järve ääres jalustuskäigu.  

Bisous

No comments:

Post a Comment